Posted on

Render facelifta Škode Kodiaq

Škodin najveći terenac će naredne godine debitovati u svom facelift izdanju. Shodno novom dizajnerskom smjeru koji slijedi Škoda, a koji je debitovao s modelom Scala krajem 2018. godine, Škoda je već osvježila model Superb u tom stilu, a predstavljena je i potpuno nova Octavia. Prvi na redu za redizajn je model koji je do sada bio bez ijednog „estetskog zahvata“.

Kodiaq je na tržištu prisutan od 2016. godine. Njegova prodaja je „eksplodirala“ u prošloj godini te je sasvim opravdao svoje mjesto u ponudi. I dok je prodaja Superba u padu kojeg možemo smatrati njegovim limuzinskim ekvivalentom, Kodiaq „rastura“ prodaju i ove godine, uprkos koroni. Facelift verzija će donijeti neke blaže vizuelne promjene koje će ga približiti Octaviji i Scali u stilskom smislu, a određene promjene stižu i pod haubu ove češke grdosije.

Koristeći video snimke kamufliranog prototipa, ruski portal Kolesa.ru je pokušao da predvidi kako će Škodin sedmosjed izgledati bez privremene maske. Kodiaq će koristiti nova prednja svjetla kod kojih očekujemo i LED i matrix tehnologiju, a tu je i maska hladnjaka kao na Octaviji i Scali. Straga, Kodiaq će biti dosta sličan Superbu s hromiranom letvicom koja spaja zadnje svjetlosne grupe preko vrata prtljažnika.

Iako zvanične informacije još uvijek ne postoje, očekuje se elektrifikacija modela Kodiaq. Pretpostavlja se da će ista hibridna pogonska jedinica biti i u Kodiaqu kao i u ostalim VAG modelima. Radi se o 1.4 litarskom turbo motoru s jednim elektromotorom. Takođe, pojavile su se glasine da bi se u ponudu mogao vratiti Kodiaq RS, ali samo s benzinskim motorom. Ipak, sve ove informacije treba uzeti s velikom dozom rezerve jer još uvijek nisu zvanično potvrđene te ne znamo da li je zaista moćni bi-turbo dizelaš zaista na izlaznim vratima.

Naredna godina će biti dosta „aktivna“ za Škodu. U planu je predstavljanje nove generacije Fabie koja će u narednoj generaciji defintivno „zacementirati“ svoju poziciju najboljeg izbora u B-segmentu prelaskom na novu platformu. Kao što smo već rekli, osvježeni Kodiaq će takođe debitovati naredne godine, a Škoda bi sljedeće godine mogla predstaviti i Enyaq iV GT koji je zapravo „coupe“ inačica već predstavljenog električnog SUV-a.