Posted on

Škoda Fabia Combi potvrđena i za četvrtu generaciju

Škoda je potvrdila da će Fabia Combi biti dostupna i u četvrtoj generaciji tog modela, čime će se nastaviti dvodecenijska tradicija ovog modela. U Škodi su očigledno prilično uzbuđeni zbog nove generacije Fabie. Nešto ranije ove godine, Škodin CEO, Thomas Schäfer je potvrdio kako će prodaja nove Škode Fabie krenuti 2021. godine, a sada je potvrđeno da će u ponudi biti i karavan.

Ponovo ćemo imati i Combi (karavansku) izvedbu. Veoma je bitno nastaviti s proizvodnjom tog vozila jer na taj način podcrtavamo našu posvećenost ideji da ponudimo pristupačan i praktičan automobil čak i u malim segmentima.“ , izjavio je Schäfer.

Peugeot i Renault su izvan utrke, obzirom na to da 208 nije bio dostupan ni u prvoj generaciji kao karavan, a samim tim ni u drugoj, Renault je u petoj generaciji Clia odlučio da kaže zbogom karavanu. Fabia je tako ostala sama u tom segmentu i bez konkurencije. Od početka prodaje 2000. godine, Fabia Combi je prodata u više od 1,6 miliona primjeraka, što je približno 35% od broja ukupno prodatih Fabia.

Nova Škoda Fabia će preći na Volkswagenovu MQB A0 platformu, na kojoj su već bazirani VW Polo, Seat Ibiza i Audi A1. Kao i u faceliftu treće generacije, okosnicu ponude čine trocilindarski benzinci, a razmatra se i opcija elektrifikacije s blagim hibridnim pogonom. Takođe, moguće je da ćemo nakon jedne generacije pauze, ponovo u ponudi vidjeti i Fabiu RS, ali za takvo što još uvijek ne postoji zvanična potvrda.