Posted on

Nova Lada Niva ili oskrnavljena Toyota RAV4?

Na sajtu AutoRepublika, pojavila se fotografija nove Lade Nive. Evolucija iz Chevrolet Nive u Ladu Nivu je bila prilično jednostavna i nemaštovita. Već na prvi pogled, jasno je da je dizajn vozila „ukraden“ od Toyote te prilagođen za karoseriju postojeće Chevrolet Nive.

Spoljašnost bivšeg Chevroleta je konačno usklađena s opštim stilom modernih Lada. Za potrebe pomenutog SUV-a, konstruktor je razvio originalne dodatke za karoseriju i izmjenio prednji kraj vozila, što je zahtijevalo zamjenu blatobrana, poklopca motora, pa čak i prednjih svjetlosnih grupa. Rezultat svega pobrojanog se može sintetizovati kroz pitanje: “Lado, ti li si, ili je to ipak Toyota RAV4?”

Ostatak karoserije će ostati neizmijenjenog oblika jer je proizvođač smatrao da je u finansijskom smislu, iracionalno mijenjati bokove vozila, kao i vrata. Na zadnjem kraju su promjene takođe minimalne, a nove su zadnje signalne grupe kao i branici. Na okvirima vrata se nalaze tamne mat aplikacije.

Kako prenose lokalni mediji, riječi bivših radnika zajedničkog poduhvata GM-AVTOVAZ, promjene nisu u potpunosti rezultat zamisli dizajnera zaposlenih u VAZ-u. Naime, stil osvježenog modela je osmišljen još u doba dok je vozilo nosilo amblem američkog Chevroleta, dok je znak Lade kasnije samo nalijepljen.

S druge strane, zvanične informacije iz ruske kompanije donose sasvim suprotnu priču, insistirajući da je razvoj plod rada isključivo lokalnih stručnjaka. Kako bilo, suština je da će model koji je krasio generički dizajn iz osamdesetih godina s ovim zatezanjem bora otići u zaborav!

Još da dodamo da je prvobitno zamišljeno da se restilizovana Niva pojavi sljedećeg leta na tržištu, ali kako su se okolnosti izmijenile, tako su i planovi Rusi evoluirali. Dubinski modernizovana Lada Niva će biti predstavljena znatno ranije nego što su bila očekivanja svih.

Izvor: Autorepublika