Posted on

OTKAZIVANJE AUTOMOTO MANIFESTACIJA U BiH - BEZBJEDNOST NA PRVOM MJESTU

Nedavno smo zbog pogoršanja epidemiološke situacije i pandemije virusa  COVID-19 u našoj državi, a radi sigurnosti i zdravlja svih učesnika, takmičara, gostiju i posjetioca, bili prinuđeni da nakon svih organizacijskih napora timski uvazimo bolnu odluku i ipak odustanemo od organizacije ovogodišnjeg izdanja 21. brdske auto trke Krajiška Zmija 2020“ u Cazinu, kako su mediji već i prenijeli.

 

Ovih dana stigla je i informacija da su kolege iz Auto moto društva Vlasenica, koji stoje iza organizacije brdske auto trke „Vlasenica 2020“, koja se trebala  voziti 18. i 19.07. za Šampionat BiH i Otvoreno prvenstvo Republike Srpske, donijele istu odluku. Kako su naveli, pogoršana epidemiološka situacija pravila je probleme u samoj organizaciji zbog čega su bili prinuđeni da je odlože. – Izvor: AMS RS-a.

Dodatna informacija i ista odluka stiže ispred direktora discipline A10, vezana za odgađanje trke ubrzanja koja je bila planirana za 25.26.7.2020. u Živinicama. Novi datum će biti razmotren kada se epidemiološka sitaucija popravi. – kako navodi, a dodatne informacije dostupne su svim ljubiteljima auto moto sporta i na Facebook izdanju 402.ba – web stranica BIH šampionata A10, gdje između ostalog kažu: 

Trenutno stanje je takvo da dozvoljeni broj ljudi na stazi nije dovoljan čak ni za sam prihvat takmičara i to bez pratećeg osoblja, a publiku da ne spominjemo. Uz sve to, nije opet izvjesno da bi se i u tom minimalnom broju učesnika i službenog osoblja mogla izdejstvovati dozvola i bukvalno bi se moralo čekati na dozvolu nekoliko dana pred trku, što uz sve ostale mjere i preduslove organizaciju čini skoro nemogućom. Iz tog razloga odlučili smo da eliminišemo trenutni termin i čekamo period nakon drugog Osijeka kao alternativu. Ukoliko krajem Septembra situacija bude bolja, trka će biti održana u tom periodu, a ukoliko se stanje ne promijeni bit će u potpunosti otkazana! Na žalost epidemija se sve više odražava i na nas i naše manifestacije, ali ostajemo ustrajni da onda čim uslovi dozvole pokušamo nadoknaditi ovo što smo primorani odgoditi!”

 

AMK Extra Sport tim ovom prilikom pozdravlja ove odluke i pruža maksimalnu podršku svim kolegama i kolegicama, svim profesionalcima i odgovornim licima koji su se postavili odgovorno i stavili bezbjednost svih učesnika na prvo mjesto. “Auto moto sportovi pa tako i događaji vezani za iste, spadaju u najopasnije sportove, najzahtjevniju organizaciju i realizaciju. Ne smijemo tu činjenicu izgubiti iz vida, ni pod normalnim okolnostima. Bezbjednost takmičara i učesnika svih kategorija, pa tako i kolegijalnost, nam svima uvijek mora biti na prvom mjestu. – pojašnjava prvi čovjek zadužen za organizaciju “Krajiške Zmije”, najatraktivnije trke na domaćem terenu, Samir Kržalic.

Suosjećamo s savjesnim organizatorima i profesionalcima ali i smatramo da smo svi obzirom na situaciju i okolnosti iste, donijeli zasigurno ispravnu odluku, jer bezbjednost uvijek mora biti na prvom mjestu. – naglašava i u nastavku.

Naše kolege iz Sanskog Mosta, iz Auto moto klub-a 70, koji rade na uređenju izuzetne, edukativne cross priče nedaleko od Sane i koji zajedno sa svojim prijateljima iz Oldtimer klub-a 1912 potpisuju organizaciju tematskih oldtimer skupova, također su za ovo ljeto otkazali planirane događaje. 

Napominjemo da su u svijetu iz istih razloga, s temeljima sigurnosti, otkazani mnogi izuzetni, svjestki, sportski događaji, pa tako po prvi put od 1974. Berlinski maraton neće biti održan zbog pandemije bolesti, kao i jedna od omiljenih auto trka ljubitelja Formule 1, VN Monaco – ulična utrka koja se ulicama Monte Carla neprestano vozila od 1954. godine, koja važi kao jedna od najprestižnijih manifestacija u svijetu sporta, također je po prvi put u historiji otkazana, te mnogi drugi atraktivni sportski i kulturni događaji.

Ne bi nas trebalo čuditi sto se vodimo svjetskim standardima i što bezbjednost stavljamo ispred atrakcije.

Naša želja i vizija ostaje svakako ista, a to je da ćemo se uskoro svi vratiti našem uobičajnom načinu življenja i da će se oni koji stoje iza organizacije bilo kojeg auto moto događaja u Bosni i Hercegovini i regionu, brzo oporaviti i biti još spremniji za godine ispred nas.

Već naredne godine u dolini rijeke Une, na stazi „Krajiške Zmije“ i u srednjovjekovnom gradu Ostrošcu planiramo napraviti nezaboravan sportsko-automobilistički događaj za pamćenje, sa mnogim do sad neviđenim inovacijama i obezbjediti izuzetnu vidljivost Bosne i Hercegovine na evropskoj i svjetskoj mapi kulturno-sportsko-turističkih manifestacija. – poručuju iz AMK Extra Sport tima.

Ostanimo bezbjedni, kolegijalni i čuvajmo jedni druge.

 

Izvor: Amila Saleš / AMK Extra Sport Cazin