Posted on

VELIKA NAGRADA BELGIJE 2020: LABUĐI PJEV „PARTY“ MODA U ARDENIMA

Najavu za VN Belgije 2020. počinjemo prisjećanjem na Anthoinea Huberta, francuskog vozača koji je prošle godine tragično preminuo u stravičnom incidentu u prvom krugu trke Formule 2. Hubert je imao samo 22 godine. Svoju karijeru je gradio veoma pametno, korak po korak od kartinga, preko najnižih kategorija Formule, a njegova zadnja stanica je bila Formula 2. Njegova smrt je najviše pogodila njegove prijatelje iz Formule 1, Charlesa Leclerca i Pierrea Gaslyja. Kao njegovo naslijeđe, ostala je nagrada Anthoine Hubert Award koja se dodjeljuje najbolje plasiranom debitantu u Formuli 2, a prvi dobitnik te nagrade je Guanyu Zhou. Počivaj u miru Anthoine.

Dosadašnji tok sezone Formule 1 bismo mogli opisati kao neuzbudljiv, ako bismo bili blagi i ne bismo više kritikovali trenutno stanje. Ipak, ne možemo kriviti Mercedes što je kreirao daleko najbolji bolid, ali su itekako najviše zakazali oni od kojih smo najviše očekivali – Ferrari i Red Bull. Ferrari je pak, već na predsezonskim testiranjima rekao da ispada iz borbe za titulu. S druge strane, Christian Horner nije štedio riječi i pompozno je najavljivao Red Bullovu ovogodišnju kampanju u šampionatu. Realnost je da Red Bull nije ni blizu Mercedesu, te da se moraju nadati Mercedesovim greškama. U prilog im ide i očajna forma Valtterija Bottasa, te je Max Verstappen samo zahvaljujući tome drugi u poretku vozača.

Od Spa očekujemo da bude još jedna „dosadna“ trka. Lewis Hamilton i Mercedes su nezaustavljivi za sada. Uz vremensku prognozu koja najavljuje kišu tokom cijelog vikenda, a znamo da je Hamilton u takvim uslovima nepobjediv. Dakle, pitanje pobjednika je manje više jasno već prije samog vikenda. Ipak u sredini poretka će biti veoma zanimjivo jer su među tim timovima izuzetno male razlike koje nam garantuju uzbudljivu borbu. Očekujemo da će Ferrari biti najlošiji u toj borbi uzimajući u obzir snagu motora i neefikasnost šasije, a najviše očekujemo od Racing Pointa i McLarena, kao i od Renaulta koji odlično napreduje ove godine.

Belgija je posljednja trka u kojoj će timovima biti dozvoljena upotreba kvalifikacijskog „party“ moda. Ova odluka FIA-e je došla nakon brojnih provjera Mercedesovih, Renaultovih i Hondinih motora koji su po svemu sudeći neregularni. Zabrana dolazi nakon prošlogodišnje istrage protiv Ferrarijevog motora koji je bio daleko najjači, a sam ishod istrage će ostati dugo vremena nepoznanica. FIA je sklopila tajni dogovor s Ferrarijem da neće iznijeti detalje koje su našli na njihovom motoru. Po određenim glasinama, Ferrari je zauzvrat postao FIA-in saradnik u praćenju drugih ekipa i pronalaženju neregularnosti na motorima. Ferrarijev motor koji je ove godine najslabiji, jedini je u potpunosti regularan, te bi se nakon Belgije mnoge stvari mogle promijeniti, a Ferrari bi mogao profitirati. Iako ne očekujemo da se vrate u pobjedničku formu, vjerujemo da bi se mogli znatno lakše boriti sa ekipama koje su im ove godine postali teški konkurenti.

Satnica VN Belgije:
Petak, 28.8.2020.
11:00 – 12:30 Slobodni trening 1
15:00 – 16:30 Slobodni trening 2

Subota, 29.8.2020.

12:00 – 13:00 Slobodni trening 3
15:00 – 16:00 Kvalifikacije

Nedjelja, 30.8.2020.

15:10 – 17:10 Trka