Posted on

TOYOTA SLAVI 83. ROĐENDAN

Prije 83 godine, osnovan je brend koji će kasnije izrasti u najvećeg proizvođača automobila na svijetu. Za njih vežemo titulu pionira, inovatora, onih koji pomjeraju granice, automobile čine boljim i postavljaju nove standarde kada su u pitanju tehnologije koje se kasnije primjenjuju masovno u svim automobilima. Danas želimo sretan rođendan Toyoti!

U svojoj historiji su kreirali legende automobilske industrije, ikone na četiri točka. Toyotini automobili su i avanturisti, sportaši i ekolozi, snagatori i aristokrate, po potrebi i filmske zvijezde. Spoj svega inače nespojivog, Toyota nudi u svojoj regularnoj ponudi. U 83 godine dugoj historiji, Toyota je kreirala Corollu, najprodavaniji auto na svijetu koji je trenutno u svojoj dvanaestoj generaciji.

Takođe, Toyota je napravila i Land Cruiser, sinonim izdržljivosti i nesalomljivosti. Terenac koji u potpunosti zaslužuje da ga se tako zove, još uvijek nije naišao na prepreku koju nije uspio preći. Učestvoao je u brojnim ekspedicijama, a godinama je i neizostavni dio Relija Dakar, najtežeg relija na svijetu.

Ikona jedne ere, zvijezda filma „Brzi i žestoki“, Toyota Supra je najveću slavu stekla u svojoj četvrtoj generaciji. Prepoznatljiva, drečavo narandžasta Supra je bila zvijezda zajedno sa svojim vozačem, Paulom Walkerom. Kada se vratila na tržište 2019. godine, Supra je izazvala buru emocija i neopisivu radost svih entuzijasta.

Napravila je Toyota i prvi hibrid na svijetu. Nazvali su ga Prius, a 23 godine kasnije, Prius je i dalje dio ponude, a gotovo cijela Toyotina ponuda je elektrifikovana. Trend elektrifikacije je postao „must have“ u cijeloj auto industriji, te su automobili zahvaljujući Toyoti postali nikada čistiji. Nešto ranije ove godine, Toyota je dostigla cifru od 15 miliona prodatih hibridnih automobila što potvrđuje izuzetno popularnost ovih automobila u cijelom svijetu.

Mnogo toga dugujemo Toyoti. Pružili su nam brojne izvrsne automobile, a u narednom periodu možemo očekivati da budu još bolji. Ekipa portala AutoBuzz čestita 83. rođendan Toyoti uz iskrene želje da i dalje ostanu ovakvi kakvi jesu, jer bez njih, autoindustrija ne bi bila ista, a na cestama bismo ostali uskraćeni za prelijepu pojavu njihovih automobila.