Posted on

ZA VIKEND OKTANSKI SPEKTAKL NA MALAČKOJ

Nakon veoma uspješnog starta sezone u Skradinu, šampionat Hrvatske u brdskim trkama se nastavlja ovog vikenda na stazi Malačka, nedaleko od Splita. Nakon nekoliko godina, Malačka je ove godine trebala ugostiti FIA CEZ šampionat, ali je u odlukom FIA-e odlučeno da se sva takmičenja u okviru CEZ šampionata obustave do daljenjeg. Ipak, ove godine ćemo na Malačkoj vidjeti i neka imena iz FIA EHCC. Kao i u Skradinu, gledaćemo okršaj Simonea Faggioija i Christiana Merlija, a svoje učešće su najavili i Felix Pailer i Milan Bubnič.

Na listi prijavljenih se nalazi čak 122 takmičara, a svoje nastupe su pored domaćina iz Hrvatske, najavili i takmičari iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Mađarske, Poljske i Italije. Staza Malačka duga je 4.100 metara, a njena širina varira između 6 i 8 metara. Voze se dvije vožnje.

Iz Bosne i Hercegovine, svoj nastup je najavilo sedam takmičara. U klasi N3, boje Bosne i Hercegovine će braniti Harun Hadžić, višestruki šampion BiH u ovoj klasi i grupi. On je već upisao nastup u Skradinu u kojem je imao određenih problema s automobilom, ali bi na Malačkoj trebao biti u svojoj prepoznatljivoj formi. Najviše takmičara iz BiH voziće u klasi E1-15 (do 1.600 ccm). Tu će snage odmjeriti Dželhad Mujkić iz AMK Pro Drive Velika Kladuša, Hasan Ljubijankić i Bego Šakanović iz AMK Cazin.

Salih Ljubijankić će nakon Skradina ponovo pokušati da dođe do pobjede u klasi E1-16. U Skradinu je Sternad bio neuhvatljiv, a na Malačkoj bi njegova najveća konkurencija mogao biti njegov veliki rival iz klase u bh. šampionatu. Bakir Hadžić i njegova Honda Integra Type R se vraćaju u akciju nakon više od godinu dana pauze, a Hadžić je itekako motivisan da se vrati na pobjednički kolosijek. Posljednji takmičar iz BiH će biti jedna od glavnih atrakcija na Malačkoj. Miroslav Josipović će ponovo krotiti svoju TC1 zvijer. Lada Vesta koja je nekada vožena u WTCC šampionatu je preko zime  podešavana i adaptirana za jurnjavu brdskim stazama te se u Josipovićevom timu nadaju boljim performansama i ponašanju automobila ove godine.

U subotu, 11.7.2020. godine, voze se slobodni i zvanični treninzi. Start prvog slobodnog treninga je zakazan za 12:15, dok zvanični treninzi kreću u 15:30. U nedelju, 12.7.2020. start prve trke je planiran u 12:00, a 30 minuta po završetku prve trke, kreće druga trka. Dodjela priznanja biće održana nakon objave konačnih rezultata, a po povratku vozača u park ferme.

LISTA PRIJAVLJENIH