Posted on

CUPRA PREDSTAVILA PRODUKCIJSKI EL-BORN

 

Cupra je zvanično predstavila produkcijsku verziju svog prvog potpuno električnog automobila. El-Born je predstavljen kao koncept u martu prošle godine, a nešto više od godinu dana je prošlo od koncepta do produkcijske forme. Proizvodnja ovog automobila će biti smještena u Volkswagenovoj fabrici u Zwickauu, a El-Born u velikoj mjeri podsjeća na Volkswagenov ID.3, sa karkaterističnim Cuprinim potpisom.

Pod haubom se nalazi baterijski sklop pd 77 kWh koji skladišti dovoljon energije za 500 kilometara dometa između dva punjenja. Zahvaljujući tehnologiji brzog punjenja, za samo pola sata možete napuniti vozilo za dodatnih 260 kilometara vožnje. Ono što je takođe bitno spomenuti je i činjenica ovaj moderni električni hatchback od 0 do 50 km/h stiže za 2,9 sekundi. Cuprini inžinjeri su razvili takozvani Dynamic Chassis Control Sport sistem koji se doslovno automatski adaptira na uslove na cesti kako bi vozaču ponudio superiorni nivo vozačke dinamike.

„Cupra El-Born prikazuje sve gene brenda Cupra koje smo unijeli u originalni koncept s kojim smo kreirali novi nivo sportskog i dinamičnog dizajna, istovremeno primjenjujući nova inžinjerska rješenja u tehnološkom smislu. El-Born je pravi primjer da elektrifikacija i performanse predstavljaju pravi spoj.“, izjavio je Wayne Griffiths, CEO Cupre.