Posted on

HONDA CIVIC TYPE R LIMITED EDITION JE NOVA KRALJICA SUZUKE

Honda Civic Type R Limited Edition vlasnica je novog rekorda staze u konkurenciji automobila sa prednjim pogonom, a sa trona je skinula svog velikog rivala, Renault Megane RS Trophy-R. Dugogodišnji „rat“ poprima novu dimenziju te su proizvođači krenuli u izradu posebnih edicija automobila kako bi uspjeli pronaći makar i desetinku koja bi ih učinila bržim.

Civic Type R LE je „otpuhao“ rekord Meganea RS Trophy-R za čak sekundu i pol, a činjenica da su ponovo vlasnici rekorda na domaćem terenu itekako znači čelnicima Honde. Novi rekord kruga glasi 2 minute 23 sekunde i 9 desetinki. Rekord je postavljen još u februaru, ali su iz Honde tek sada zvanično potvrdili ovaj rekord.

Najekstremniji Type R do sada je ovim rekordom podsjetio na legendarni NSX Type R s početka devedesetih. U Limited Edition varijanti, Civic Type R je lakši od standardnog Type R-a čak 8,1 kilogram koristeći ultra-lagane BBS aluminijske felge, koristeći manje zvučne izolacije, a zadnji grijači su takođe eliminisani što je uštedilo dodatnih 12,7 kilograma. U evropskoj varijanti, Civic Type R LE nema niti klima uređaj, kao ni infotainment sistem, a ukupna ušteda na masi iznosi čak 47 kilograma.

Najveće pitanje koje se postavlja je da li su u Hondi spremili i novi rekord „Zelenog pakla“. Da bi Civic Type R LE to učinio, potrebno je da zatvore krug na Nordschleifeu za manje od 7 minuta i 40 sekundi, koliko glasi rekord koji je u vlasništvu Renaulta.