Posted on

ALPINE NAJAVLJUJE ELEKTRIČNI GT X-OVER

Alpine ima velike planove za sljedećih nekoliko godina jer se marka okreće električnim vozilima, što uključuje i proširenje ponude. Kompanija je danas ponovila da planira ponuditi tri potpuno nova električna modela do 2026. godine, ali su također dali nekoliko detalja o tome što bismo trebali očekivati, najavljujući da je i novi crossover u pripremi.

Njegovo ime je GT X-Over, do produkcijske verzije koja stiže 2025. godine, ime bi se moglo i mijenjati. Alpine će sklapati crossover u svojoj fabrici u Dieppeu, koja će se prilagoditi za proizvodnju na najnovijoj CMF-EV platformi Renault-Nissan-Mitsubishi alijanse. Ova platforma je baza i za novi električni crossover Nissan Ariya, tako da bi moglo postojati dosta sličnosti između njih. S najavom crossovera fabrika dobija i novo ime: Manufacture Alpine Dieppe Jean Rédélé.

Prošle godine, Renault je nagovijestio agresivnu elektrifikaciju, dajući naslutiti da bi i crossover mogao biti jedan od tri električna modela koji stižu iz marke Alpine. 2021. godine, Alpine se također udružio s Lotusom za razvoj električnog sportskog automobila koji će biti smješten na modularnoj platformi koju je razvio Lotus. Bit će to nova verzija A110 i to je drugi od tri EV-a koje očekujemo. Posljednji je hatchback, koji Alpine naziva “kompaktnim automobilom”, a mogao bi biti sportska verzija Renaulta 5.

Poput mnogih „električnih“ planova, Alpineu će trebati nekoliko godina da oni postanu stvarnost. Alpine kaže da će proizvodnja GT X-Overa početi 2025., iako ne očekujemo da će isporuke početi te godine. On će predvoditi početak električne ofanzive koju nastavlja sportski automobil koji će izroditi saradnja Lotus-Alpine, a njegova premijera je planirana za 2026.