Posted on

AMG POSTAJE ELEKTRIČNI: PREDSTAVLJEN MERCEDES-AMG EQE

Šta smo dočekali… Kada spomenete AMG, u glavi vam odzvanja vam zvuk nekog moćnog V8 ili V12 motora. Brutalni AMG modeli su i dalje u ponudi, ali stigao je sasvim novi, potpuno drugačiji sportaš iz Affalterbacha. Stigao je AMG EQE. Električni sedan je dobio AMG tretman i izgleda baš onako kako biste očekivali. Sve ono što smo već najavili u jučerašanjem tekstu kada smo nagovijestili današnju premijeru ovog modela, vidljivo je sada u potpunosti. Krenimo redom.

Prednji kraj je tipični AMG-ov. Panamericana maska je zapravo zatvoreni poklopac koji ne siječe zrak već ga ravnomjerno šalje oko automobila i preko haube. Branik je stilizovan kao i svaki AMG-ov sa naglašenim bočnim usisnicima. U ovom slučaju, oni su takođe „lažni“ tj. nisu otvoreni jer to smanjuje aerodinamičku efikasnost ovog automobila. Navikavajte se na ovakve pojave, to je jednostavno odlika električnih automobila. Straga se nalazi crni lip spojler koji smo već vidjeli na teaseru. I zadnji branik je dizajniran tako da podsjeća na „prave“ AMG modele.

Ovom prilikom predstavljene su varijante EQE 43 i EQE 53. EQE 43 je najslabija koja će biti dostupna u prodaji. Suptilnija od dvije predstavljene verzije raspolaže sa 476 KS koje na podlogu prenosi 4Matic pogon na sva četiri točka. Iako smo očekivali da će biti predstavljena i najsnažnija EQE 63 verzija, za sada je tu EQE 53 koji ima 687 KS i 4Matic+ pogon na sva četiri točka. Uz doplatu, vozač može imati i AMG Dynamic Plus paket i opciju dodatne snage. Obrtni moment varira između 858 i 1.000 Nm.

Iznutra, EQE je dobio AMG sjedišta, novi upravljač sa ravnim dnom, dosta crnih detalja, a monotoniju razbijaju tek poneki crveni detalj i ambijentalno osvjetljenje. Kompletan enterijer je „futuristički“ s masivnom digitalnom komandnom tablom i najnovijom verzijom MBUX infotainment sistema. Entuzijasti koji kupe EQE će imati na raspolaganju AMG Sound Experience. Zavisno od moda u kojem se auto nalazi, preko zvučnika ćete čuti „zvuk motora“. Naravno, i to je lažno kao i oni usisi na branicima.

Zašto AMG… Zašto?