Posted on

AUDI GRANDSPHERE CONCEPT: ELEKTRIČNI GT SA 710 KS

Audi je predstavio svoj novi koncept. Drugi u nizu konceptnih automobila koji nosi „sphere“ u svom nazivu je Grandsphere. Nakon sportskog Skysphere koncepta, Audi je ovoga puta spremio nešto drugačije. Grandsphere je koncept električnog GT automobila namijenjenog dugim putovanjima. Dakle. Naglasak je na udobnosti, komforu i uživanju u vožnji. Iz Audija kažu da je Grandsphere poput privatnog mlažnjaka. Ovaj impresivni koncept ima dva sjedišta, električni pogon i autonomiju četvrtog nivoa.

Dimenzije ovog superluksuznog Audijevog koncepta su sljedeće: dug je 5,4 metra, širok tačno 2 metra i ima međuosovinsko rastojanje od 3,2 metra. Audijevi dizajneri su se potrudili da stvore nešto neviđeno do sada, ali da i dalje to bude čistokrvni Audi. Singleframe maska je neizostavan detalj pa ona krasi prednji kraj i ovog automobila. Prednji prevjes je izuzetno kratak, kao i hauba, dok su i ovoga puta dizajneri posegnuli za ultra uskim prednjim svjetlima. Uska svjetla su smještena i straga kao i Audijev logo koji svijetli u crvenoj boji.

Kabina u Grandsphere je unikatna i ne možete ovako nešto vidjeti niti u jednom drugom automobilu. Potpuno drugačiji koncept otvaranja vrata vam dopušta daleko lakši ulazak u automobil. Čim otvorite vrata, jasno vam je da se radi o nesvakidašnjem automobilu koji nije iz ovog vremena. Visokokvalitetni materijali su korišteni za izradu enterijera: drvo, vuna, aluminijum i staklo. Zanimljivo je da u Grandsphere nemate ekrane. MMI infotainment sistem se prikazuje u punoj širini na drvenoj površini iznad instrument table. Tu nalazite sve uobičajene informacije kao što su kontrole zvuka, navigacija i druge opcije infotainment sistema. Kada izaberete potpunu autonomiju, upravljač i papučice se uvlače u karoseriju i možete uživati u opuštenoj vožnji.

Grandsphere je zasnovan na PPE platformi (Premium Platform Electric) Volkswagen grupacije koja će debitovati s modelima A6 E-Tron, Q6 i Porsche Macan EV. Baterije su smještene između osovina i imaju kapacitet od 120 kWh. U kombinaciji sa dva elektromotora, po jedan na osovinama, Grandsphere razvija 710 KS uz 960 Nm obrtnog momenta. Ovaj masivni GT automobil ubrzava od 0 do 100 za nešto preko četiri sekunde. Audijeva procjena dometa iznosi oko 750 kilometara na jednom punjenju. Prilikom punjenja, baterije mogu prihvatiti snagu do 270 kW, što znači da biste ih napunili za 300 km dometa, potrebno vam je samo 10 minuta, dok vam je za 80% baterije potrebno 25 minuta.

Za sada, Grandsphere je samo koncept. Uz sportski Skysphere, u Audiju kažu da ova dva vozila prikazuju viziju budućnosti električnih vozila u Audijevoj ponudi.