Posted on

ALFA ROMEO GT MODERNIZOVANA MEHANIKOM IZ GIULIE QUADRIFOGLIO

Alfa Romeo GT coupe je klasik u svakom smislu te riječi. Premijerno je predstavljena 1963. godine zajedno sa GT i GTV izbedbama koje su bile prisutne sve do 1965. kada su uvedene Veloce i Junior varijante, da bi 1977. fabrika okončala proizvodnju ovog popularnog sportaša. O restomod automobilima sve češće pišemo, a ovaj je daleko najbrutalniji!

Njemački specijalizovani tuner, Emilia Auto, dosjetio se da mehaniku iz fenomenalne Giulie Quadrifoglio prebaci u klasični coupe. Tako je, pod haubom ovog veoma laganog i agilnog coupea je monstruozni 2.9 litarski V6 biturbo Ferrarijev agregat koji razvija 500 KS i 600 Nm obrtnog momenta. Snagu prenosi moderni osmostepeni automatik na sva četiri točka.

Naravno, pored najznačajnije nadogradnje, stručnjaci Emilia Auto su odabrali i moderni set gevindi iz KW Automotive. Ovjes je nezavisan sa duplim lafetama, dok je straga multilink. Takođe, GT coupe je dobio i podesivi servo volan, elektronski šper diferencijal, kao i Brembo kočnice i kontrolu proklizavanja – takođe posuđeno od Giulie.

Vizuelno, GT Veloce je ostala prilično ista kao i originalni automobil. Okrugla svjetla i tipična „V“ maska su ostali netaknuti, ali su zbog veličine komponenti, u Emilia Auto morali modifikovati haubu kao i blatobrane koji su širi, dok je hauba drugačije oblikovana. Na renderu su primjetni i masivni 19-inčni točkovi, takođe u originalnom dizajnu, samo daleko većoj dimenziji.

Za sada, Emilia GT Veloce je još uvijek samo render, ali u kompaniji već primaju narudžbe za ovu limitiranu seriju od svega 22 vozila na cijelom svijetu. Cijena ovog modernog klasika iznosi oko 400.000€. Prvi automobil bi trebao biti završen u drugoj polovini 2022. godine.