Posted on

NOVOSTI IZ TOYOTE: STIŽE COROLLA GR!

U Toyoti pomno planiraju budućnost svog najprodavanijeg modela i globalno najprodavanijeg modela u historiji. Corolla je veliki adut japanskog proizvođača te je žele učiniti primamljivom što široj grupi klijenata. Dizelska varijanta ovog automobila je davno izbačena iz proizvodnje, te su u ponudi ostale benzinska i hibridna. Kako Toyota ne polaže prevelike nade u električne automobile, svoj fokus su stavili na razvoj hibrida, ali i vozila na hidrogen.

Tako će krajem 2022. godine stići Corolla i Prius s pogonom na hidrogen, što će biti prvi serijski modeli s tim pogonom. Forbesovi izvori čak tvrde da je Toyota već počela s proizvodnjom motora na hidrogen. Agregat neće koristiti gorive ćelije, već će zaista sagorijevati hidrogen. Prema Toyotinim tvrdnjama, emisija CO2 će biti veoma blizu nuli uz zanemarivu emisiju Nox.

Prava poslastica takođe stiže krajem 2022. godine. U Gazoo Racingu su konačno odlučili da spreme Corollu GR! Prema posljednjim glasinama, Corollu GR će pokretati 1.6 trocilindarski turbo motor koji će razvijati 296 KS, a prenos snage će vršiti šestostepeni manuelni mjenjač. Umjesto prednjeg pogona, Corolla GR će imati pogon na sva četiri točka, baš kao i manji „brat“ Yaris GR.