Posted on

AUDI PREDSTAVIO A6 AVANT E-TRON CONCEPT

Audi A6 Avant e-tron Concept najavljuje novi produkcijski model na struju njemačkog proizvođača. Poslije limuzinske verzije električnog modela A6, koja je predstavljena prošle godine, debitovao je i karavan. Doduše, to je još konceptni automobil, ali ne treba sumnjati da će serijska verzija u velikoj mjeri biti zasnovana na ovom vozilu. 

Kako kažu u Audiju, produkcijski A6 Avant e-tron u prodajne salone stiže 2024. godine, a prije toga, na ulice dolazi A6 e-tron limuzina. A6 Avant e-tron Concept dijeli iste dimenzije kao prošlogodišnji A6 e-tron. Dužina oba vozila je 4,96 metara, širina 1,96 metara, a visina 1,44 metra. Što se dizajna karoserije tiče, dva koncepta su sprijeda praktično identična, a razlike su u zadnjem dijelu gde praktičniji Avant ima više prtljažnog prostora i drugačiji izgled.

Avant zbog svoje karavan karoserije ima i nešto lošiju aerodinamiku, s obzirom da je koeficijent otpora vazduha 0,24, u odnosu na 0,22 kod koncepta A6 e-tron. A6 Avant e-tron Concept postavljen je na PPE mehaničku platformu namijenjenu premijum modelima na struju VW grupacije, koja je takođe osnova za predstojeći Q6 e-tron crossover.

Pokreću ga dva električna motora (svaki na po jednoj osovini), ukupne snage 476 KS i 800 Nm obrtnog momenta. Audi ne otkriva tačan kapacitet baterije, ali nagovještava da je on oko 100 kWh. Kapacitet punjenja od 800V i 270 kW omogućava da se za 10 minuta baterija dopuni toliko da auto može da pređe narednih 300 km. Za dopunu od 5 do 80% kapaciteta, potrebno je manje od 25 minuta, kažu u Audiju.

U zavisnosti od pogonskog sklopa, produkcijski A6 Avant e-tron bi mogao da ubrza 0-100 kilometara na sat za manje od sedam sekundi, dok će visokoperformansna verzija isto ubrzanje obaviti za manje od 4 sekunde, navode u njemačkoj kompaniji. Verzija električnog A6 Avant sa zadnjim pogonom trebalo bi da može da pređe 700 kilometara sa punom baterijom. Audi za sada nije objavio fotografije unutrašnjosti vozila.

Izvor: B92