Posted on

KONCEPTNI ALPINE A4810 S POGONOM NA HIDROGEN

Grupa od 28 studenata s Evropskog dizajnerskog instituta iz Torina je radilo na projektu dizajniranja Alpineovog superautomobila s pogonom na hidrogen. Koncept naziva A4810 je „smješten“ u 2035. godinu, a glavni cilj je bio napraviti potpuno futuristički automobil, ali ostati vjeran načelima i obilježjima brenda. Kao rezultat rada, studenti su kreirali veoma atraktivan i upečatljiv automobil niskog profila, širokog stava i dosta „krivulja“.

Alpine nikada u svojoj historiji nije imao ovakvo nešto pa ga definitivno ne možemo uporediti niti s jednim automobilom koji su proizveli u Dieppu. A4810 je dizajniran praktično kao prototip sa veoma niskom siluetom i blatobranima koji su tek toliko izbočeni da prekriju točkove da bi se zatim ponovo spustili u ravan koja se nastavlja s linijom prednjeg kraja. Ovo je sportski automobil pa je sve podređeno vrhunskom protoku zraka i aerodinamičnosti. Straga, agresivan dizajn u obliku slova W s dvostrukim završetkom izduvnog sistema ovaj automobil čini veoma sličnim nekom borbenom avionu.

Enterijer nije ništa manje futuristički. Veliki broj crvenih detalja, ekrani koji služe umjesto bočnih retrovizora, upravljač koji strši daleko od komandne table, te višedjelna sportska sjedišta su glavna obilježja unutrašnjosti ovog automobila. Zašto A4810? Taj broj je zapravo referenca na visinu Mont Blanca, dok su dimenzije ovog automobila prilično velike. Dug je 5.091 mm, širok 2.010 i 1.055 mm visok.