Posted on

AUDI PREDSTAVIO S1 HOONITRON: ZVIJEZDA NOVOG NASTAVKA GYMKHANE

Audi je predstavio S1 ​​e-tron quattro Hoonitron koji je ekskluzivno razvijen za američkog driftera, Ken Blocka. Ovaj potpuno električni, jedinstveni automobil bit će protagonist u novom videu koji Block sprema zajedno sa svojim timom za objavljivanje u narednih nekoliko mjeseci.

“S1 Hoonitron kombinira puno onoga po čemu je Audi već bio poznat u 1980-im,” kaže Ken Block, čija ljubav prema Audijevim reli automobilima se razvila još u ranoj dobi. “Na primjer, spektakularna aerodinamika originalnog S1 je sada interpretirana u potpuno modernom obliku. Mislim da je cool što su Audijevi dizajneri bili inspirirani vlastitom prošlošću i na jedinstven način prenijeli tehnologiju i izgled automobila u sadašnjost.”

Dva elektromotora, pogon na sve točkove, mnogo snage, šasija od karbonskih vlakana i visoki sigurnosni standardi koje propisuje FIA su osnovna obilježja S1 Hoonitrona. Block je u novembru prvi put upoznao automobil. „Audi mi je dao priliku da ga testiram nekoliko dana u Njemačkoj“, kaže Ken Block. “Upoznat sam s velikim brojem automobila koji koriste motore s unutrašnjim sagorijevanjem i klasične mjenjače, ali ovdje sam morao naučiti puno novih stvari. Vrteći se u krug pri 150 km/h direktno iz mjesta – samo desnom nogom – za mene je potpuno novo iskustvo. Zahvaljujem cijelom Audi Sport timu na njihovom izvanrednom timskom radu.”

Cijeli razvoj, uključujući tehnologiju, S1 Hoonitrona proveo je Audi Sport. Audi Design je bio odgovoran za dizajniranje i stilizaciju vozila, što je za Marca Lichtea i njegov tim bio sve samo ne uobičajeni posao. “Kad smo prvi put čuli za ovaj projekt, cijeli tim je odmah bio oduševljen: imali smo priliku razviti automobil koji spaja ikonu naše marke s budućnošću”, kaže glavni dizajner Audija. Izazovi su bili ogromni: “Radilo se o stvaranju moderne, potpuno električne interpretacije originalnog S1 Pikes Peak. Vremenski rok je bio izuzetno kratak: naš proces dizajniranja obično traje godinu do godinu i pol, a ovaj put smo imali samo četiri sedmice od prvih skica do konačnog dizajna. Stalno smo bili u kontaktu s Kenom Blockom i njegovim timom i intenzivno smo razmjenjivali informacije i sugestije.”

Elektrikhana je novi projekat u kojem će se pojaviti Block i S1 Hoonitron. Ovo je najnoviji nastavak Blockove poznate serije videa „Gymkhana“ u kojima izvodi razne „akrobacije“ za volanom svojih automobila. “Saradnja s Audijem za mene je vrlo posebno partnerstvo. Kao dječak sam razvio ljubav prema ovom brendu, a njihova strast prema motosportu motivisali su me da se bavim relijem”, kaže Ken Block. “Činjenica da je Audi sada razvio ovaj automobil za mene i moj tim i pridružio nam se u našem sljedećem projektu, pravo je ostvarenje sna. Hoonitron piše sljedeće poglavlje u našoj historiji i vodi našu priču o Gymkhani u budućnost.”