Posted on

RENAULT OTVORIO VRATA VIRTUELNOG MUZEJA

Kada ste posljednji put posjetili neki muzej? Teško pitanje. Nažalost, brojni muzeji u Bosni i Hercegovini su zatvoreni, a i oni koji još uvijek egzistiraju, čine to na samom rubu. U vremenu pandemije, virtuelne prezentacije su došle do izražaja, a danas je osvanula najnovija.

Renault Originals nije prvi muzej koji se nalazi na internetu. Međutim, prilika da vidite neke klasične automobile i naučite o njihovoj historiji je apsolutno je savršena u ovom dobu korone, gdje je važno držati distancu. Na web stranici theoriginals.renault.com, francuski proizvođač je ponudio kratke video zapise klasičnih modela, studijske fotografije, anegdote i zanimljive činjenice.

Ljudi koji stoje iza Renault Originals koristili su posebnu tehnologiju 3D skeniranja. Svaki automobil se “fotografiše” u foto studiju do najsitnijih detalja, da bi se naknadno sklopio u jedan savršen prikaz za virtualnu prezentaciju.

Za početak, Renault Originals ima 21 klasični model s kojim se možete upoznati. Tokom ovog mjeseca i januara, muzej će se širiti tako da će na stranici biti dostupno oko 50 modela. Renault se neće zaustaviti na 50 automobila. Do kraja 2023., „kolekcija“ će doći do cifre od čak 80 automobila.

Neki od modela koje možete upoznati su Renault 5, Renault 4, prve generacije Espacea, Twinga, a na radost Buzzera, u kolekciji se nalazi i legendarni Clio Williams iz 1994. godine, kao i šampionski bolid Fernanda Alonsa iz 2006., Renault R26. Nećemo previše otkrivati, uživajte sami u ovoj virtuelnoj izložbi!