Posted on

CITROEN ISPORUČUJE PRVI E-JUMPY HIDROGEN

Grupa SUEZ teži ka ostvarenju mobilnosti sa nultom emisijom CO2, što je jedna od ključnih komponenti njihove strategije za smanjenje udjela ugljika. Strategija za cilj ima smanjiti emisiju CO2 za čak 45% do 2030. godine. Razvijajući rješenja za obnovu energije iz vode i otpada, SUEZ je u mogućnosti uticati na navike svojih klijenata i optimizirati njihovu potrošnju energije, promovišući korištenje obnovljivih izvora energije visokog. S više od 200 električnih vozila, SUEZ želi ubrzati elektrifikaciju svog voznog parka vozilima s niskom emisijom CO2, kako bi osigurao ekološki prihvatljiviju mobilnost.

Prvi ë-Jumpy Hydrogen uskoro će biti isporučen na testiranje u realnim uslovima u trajanju od dvije sedmice. Na taj način, doći će se do praktičnih rješenja koja oslikavaju potrebe Grupe u podružnici Carcassonne. Vozilo će biti na raspolaganju operativnim nadzornicima koji će ga koristiti za obavljanje svakodnevnih potreba na poslu i posjećivati brojne lokacije. Sam projekat je dio sporazuma Grupe SUEZ i Carcassonne Agglo koji zapravo služi kao primjer i podrška lokalnim vlastima u njihovim ambicijama energetske tranzicije, posebno kroz puštanje u rad lokalne stanice za proizvodnju vodika za električna vozila SUEZ-a . Ova stanica je sposobna opskrbiti ukupno četiri vozila sa 2 kg vodika dnevno.

Ë-Jumpy Hydrogen ima dva komplementarna pogonska sistema: bateriju za skladištenje energije i opskrbu električnom energijom te gorivu ćeliju, koja pretvara vodik i kisik u zraku u električnu energiju. Sve dok je opskrbljen vodikom, ovaj generator radi neprekidno. Električni motor, uglavnom pokretan vodikovom gorivnom ćelijom od 45 kW, može ponuditi domet vožnje od gotovo 350 km. Litij-ionska baterija od 10,5 kWh služi kao rezervna, dovoljna za prelazak 50 km u WLTP ciklusu. Ona također daje dodatnu snagu motoru, koja je neophodna za poboljšanje performansi vozila, posebno pri ubrzavanju. Baterija ima mogućnost obnove energije prilikom usporavanja i kočenja. Kombinacija ove dvije komponente osigurava domet vožnje od preko 400 km.

Ovaj će test također biti prilika za Citroen da dobije realan uvid u razvoj ove tehnologije u stvarnim uslovima korištenja. Saradnja na testiranju ovog vozila bila je prirodna odluka koja reflektira odnos pun povjerenja između Citroena i SUEZ Grupe tokom posljednjih nekoliko godina. Komercijalno partnerstvo temeljeno na zajedničkim vrijednostima koje ima za cilj inovirati i oblikovati održivi okoliš. Dvije kompanije su nedavno skupa lansirale My Ami Cargo, inovativno rješenje za mikro mobilnost za firme, u postrojenju za pročišćavanje otpadnih voda u Saint-Cyr l’Ecoleu, u regiji Greater Paris. Deset ih je u procesu pridruživanja Suezovoj floti.