Posted on

KIA S ELEKTRIČNIM MODELOM DO BROJNIH NAGRADA

Kijina strateška predanost elektrificiranju svoje ponude je u 2021. godini donijela rekordan broj nagrada i priznanja stručnjaka u vodećim međunarodnim medijima. Njena dostignuća su prepoznali najcjenjeniji svjetski novinari, koji su joj podijelili nekoliko vrhunskih automobilskih, tehnoloških i dizajnerskih priznanja, što potvrđuje rastući ugled Kije kao vodećeg proizvođača u prelasku na održivu mobilnost.

Novi električni model Kia EV6 osvojio nagradu za auto godine i plasirao se u finale izbora za Evropski auto 2022. godine
Kia EV6 je napravljen na Kijinoj namjenskoj električnoj globalnoj modularnoj platformi (E-GMP) razvijenoj isključivo za električna vozila. To omogućava izuzetnu kombinaciju prostranosti, nenadmašivih performansi i vrlo brzog punjenja zaslužnu za prestižne međunarodne nagrade – odličan primjer je nedavno objavljeni najuži izbor za Evropski auto 2022. godine u koji se plasirao EV6.

Albert Biermann, predsjednik i vođa odjeljenja za istraživanja i razvoj u grupaciji Hyundai Motor Group koju pored Kije čine marke Hyundai i Genesis, rekao je: “Izuzetno sam ponosan na dostignuća grupacije u 2021. godini. Bila je ovo vrlo zahtjevna godina na različite načine, ali su se naše oduševljenje i predanost izradi odličnih modela isplatili  i svaka od ovih nagrada će nas još samo dodatno potaknuti da premašujemo očekivanja naših klijenata. U posljednjih nekoliko godina napravili smo ogroman napredak na području istraživanja i razvoja, a naši nagrađeni elektrificirani automobili su fizičko utjelovljenje stečenog znanja, strategije i investicija.”

“Nikad nećemo biti u potpunosti zadovoljni, ali smo uvjereni kako smo napravili čvrste temelje za buduće uspjehe u narednim godinama, koje su nam omogućili konkurentski i inovativni novi modeli naše grupacije, zajedno s našim stalnim zajedničkim fokusom na nove oblike mobilnosti,” dodao je Biermann, do dolaska u Kiju poznatiji kao dugogodišnji vođa M odjeljenja BMW-a.

Priznanja uglednih medija
Kia EV6 je dobitnik nagrade BBC Top Gear za crossover godine, a prije toga postao je i Njemački auto godine u kategoriji premium vozila. Od neelektričnih modela je bio Kia Telluride svrstan među ’10 najboljih’ po izboru revije Car and Driver (Kia je već treću godinu zaredom na tom spisku s nekim od svojih modela), dok je Kia Sorento postao Veliki SUV godine po izboru magazina What Car?.

Nagrade za vodeći kvalitet i sigurnost
Pored brojnih nagrada svjetski poznatih automobilskih medija i institucija Kijin rad na važnim područjima kvaliteta i sigurnosti redovno priznaju i vodeći analitičari automobilske industrije i organizacije.
Višekratna priznanja organizacij IIHS i J.D. Power naglašavaju dosljednu predanost kvalitetu i sigurnosti vozila Kia
Kia spada među brendove s najviše nagrada IIHS, američke neprofitne organizacije za sigurnost u saobraćaju (Insurance Institute for Highway Safety), jer ima već 10 nagrađenih modela. Studija o pouzdanosti vozila J.D. Power 2021 je Kiju postavila na prvo mjesto među svim masovnim proizvođačima automobila. Kia je u SAD-u ukupno osvojila najviše nagrada u studiji početnog kvaliteta (IQS), koja ocjenjuje zadovoljstvo vlasnika vozila svojim vozilima u prvih 90 dana vlasništva.

2022. godina: potencijal za još više
Početkom sljedeće godine Kia može računati na još koju prestižnu nagradu. Uprkos tome da je Kijin najnoviji električni crossover EV6 u prodaji tek malo duže od mjesec dana već je u finalu prestižnog izbora za Evropski auto 2022. godine.