Posted on

AUDI RS6 IZ ABT-A U „VOJNOM FAZONU“

Iako nismo ljubitelji karavana, osim jednog našeg člana koji bi vrlo rado napravio karavansku izvedbu automobila kao što su Audi A8, Mercedes-Benz S-klase ili BMW Serije 7. Ipak postoje karavani koje svi volimo – rijetki su, ali postoje. Jedan od njih je i ultimativni karavan – Audi RS6 Avant. Pokretan fenomenalnim 4.0 litarskim biturbo V8 motorom koji u ovoj verziji razvija čak 700 KS i 880 Nm obrtnog momenta, a ubrzava od 0 do 100 za samo 3,1 sekundu i postiže maksimalnu brzinu od 322 km/h.

Iako to nije odmah primjetno, ABT je također primijenio i suptilni bodykit od karbonskih vlakana kako bi RS6 Avant izgledao još mišićavije i agresivnije. Najnoviju ABT-ovu preradu je za ovu priliku fotografisao čuveni Auditography u Amsterdamu kako bi prikazao širokom auditorijumu brojne modifikacije.

Tipične dvostruke ovalne završetke izduva koje potpisuje Audi Sport je zamijenio ABT-ov četverostruki izduv od nehrđajućeg čelika s velikim završecima od 102 mm koji strše van karoserije. RS6 je dobio i set crnih felgi, koje stižu uz tamne dodatke i značke. RS6 Avant je niži 25 milimetara sprijeda i 30 mm nazad zahvaljujući ovjesu podesivom po visini.

Ako vam 700 KS i dalje nije dovoljno, ABT će vam sa zadovoljstvom ponuditi i RS6 Avant do 740 KS i 920 Nm. U Tactical zelenoj boji, ovaj RS6 se radi isključivo za Europu, ima sve što je potrebno da bi ostao legalan za cestovnu upotrebu, ali čak i takav, motor zvuči prilično brutalno čak i kada automobil stoji u mjestu.