Posted on

ALPINA PREDSTAVILA B4 – ALTERNATIVA ZA M4 GRAN COUPE

U aprilu prošle godine, BMW je savršeno jasno dao do znanja da nema namjeru proizvesti M4 Gran Coupe. Alpina, marka koja je sada u vlasništvu bavarskog proizvođača automobila, međutim, odlučila je da elegantni coupe s četvero vrata napravi u performantnoj izvedbi, a sada je i zvanično stigla AlpinaB4 Gran Coupe u svom punom sjaju.

Što se izgleda tiče, vjerovatno najveća novost je novi set 20-inčnih točkova „Alpina Classic“. To je zapravo moderna je interpretacija Alpininog prepoznatljivog dizajna točkova s 20 krakova koji je sada sinonim za marku. Svaki točak teži samo 12 kilograma, što poboljšava osjećaj u vožnji i preciznost. Ostale manje vizualne modifikacije uključuju i prednji spojler i stražnji spojler, čini se da savršeno pristaju modernom coupeu s četiri vrata.

Ono što vas sigurno najviše zanima je šta se desilo ispod haube. Tu je 3.0 litarski šesterolitarski motor koji isporučuj snagu od 495 KS, što B4 Gran Coupe u smislu snage pozicionira između regularnog BMW-a M3/M4 i snažnijih Competition verzija. Automatski mjenjač s osam stepeni prenosa zadužen je za prenos snage na točkove. Sprint od 0 do 100 traje samo 3,7 sekundi, a najveća brzina je 301 km/h.

Još jedna nadogradnja u odnosu na standardnu Seriju 4 Gran coupe dolazi u obliku Alpininog sportskog ovjesa. Tvrtka sa sjedištem u Buchloeu kaže da je napravila značajne promjene u kalibraciji ovjesa i šasije te da je postigla “visoku razinu dinamike vožnje” bez ugrožavanja udobnosti i komfora.

Alpina već prima narudžbe za novi B4, a prve isporuke se očekuju u julu ove godine. Početna cijena u Njemačkoj iznosi 91.800 eura.