Posted on

TOYOTA GR COROLLA DEBITUJE VEČERAS – PROCURILE PRVE FOTOGRAFIJE

Toyota je već dugo najavljivala i dala priliku svom novom hot hatch automobilu da nas „zadirkuje“ u raznim video snimcima, krijući se u mračnim uglovima gdje je gotovo neprimjetna da je tek samo oni s najoštrijim vidom mogu vidjeti. Čekanju je došao kraj jer GR Corolla debituje večeras, tačnije u noći s 31. marta na 1. april po našem vremenu.

Sluajno ili ne, u javnost su procurile prve fotografije jednog od najisčekivanijih automobila ove godine. Jasno je da će GR Corolla biti dostupna isključivo u hatchback izvedbi, dok će Corolla Sedan i Corolla TS ostati „zakinute“ za najsnažniju izvedbu. Sličnosti između GR Corolle i GR Yarisa su i više nego očigledne, a ogledaju se u veoma sličnom agresivnom i otvorenom prednjem braniku, kao i novom poklopcu motora s otvorima za bolje hlađenje motora. GR Corolla je značajno šira. Širi trag točkova pokrivaju i širi blatobrani sprijeda te prošireni zadnji kraj. I zadnji branik je potpuno drugačiji kao i krovni spojler, a tik uz suprotne ćoškove branika stoje po jedna okrugla cijev izduvnog sistema, ali jedna ovalna na samoj sredini.

Najviše polemike izaziva motor GR Corolle. Svi znaju da će i novi hot hatch koristiti 1.6 trocilindarski turbo motor, a umjesto 270 KS koje ima GR Yaris, GR Corolla će imati tačno 300 KS koje će šestostepeni manuelni mjenjač slati na sva četiri točka. Obrtni moment će ostati isti kao i kod GR Yarisa i iznosit će 370 Nm. GR-Four pogon na sva četiri točka ima tri moda podešavanja: Normal, Sport i Track, a vozaču je ostavljena mogućnost da prebaci do 70% snage na zadnju osovinu.