Posted on

BMW NAJAVLJUJE M4 CSL – PREMIJERA VEĆ OVE GODINE!

BMW ove godine slavi 50. godišnjicu M odjeljenja. Tim povodom, objavili su jedan video u kojem su okupili svoje legendarne, ali i aktuelne modele, kao i neke konceptne modele. U videu se pojavljuje i sasvim neobičan M4 koji nije dostupan u prodaji, bar za sada. Na stranici BMW Blog su zaključili da se radi o modelu M4 CSL, a svakom pravom entuzijasti ta tri slova uz BMW-ov model bude maštu i mame osmijeh na lice.

Video gotovo ništa ne otkriva, ali sada nam je jasno da su u BMW-u riješili da vrate legendarnu oznaku u upotrebu. Prototipovi koje su do sada fotografisali „spotteri“ imali su drugačiju masku, prednji spliter i izraženiji spojler straga. Izvjesno je da će M4 CSL biti znatno lakši od standardnog modela što zapravo i sama oznaka govori (Coupe Sport Leichtbau).

U kabini će takođe biti mnogo više laganih komponenti od karbona, a tu su u ultra lagana sportska sjedišta naprijed. Nazad? Kako mislite imati sjedišta u CSL-u? Zadnjih sjedišta neće biti u M4 CSL, a na kraju krajeva, šta će vam? Djeca mogu i pješke u školu, zdravije za njih! Naravno, šalimo se malo.

Najveća enigma ostaje koju snagu će isporučivati 3.0 litarski biturbo redni šestak. U standardnom modelu, snaga iznosi 480 KS i 550 Nm obrtnog momenta. U Competition izvedbi, cifre se penju na 510 KS i 650 Nm, a prve glasine govore da bi CSL mogao imati čak 540 KS. Na sva pitanja ćemo dobiti odgovore tokom godine, obzirom na to da će BMW ovaj model predstaviti u toku 2022.