Posted on

CALLUM VANQUISH PRIKAZAN U PRODUKCIJSKOJ FORMI

Sigurno ste čuli za Aston Martin Vanquish. Ovaj impresivni automobil je po prvi put predstavljen u januaru 1998. godine, a prva generacije se proizvodila od 2001. do 2007. Njen dizajner je bio Ian Callum, čovjek koji je trinaest godina nakon prestanka proizvodnje prve generacije ovog automobila, kreirao njegovu reinkarnaciju. Sada je ona dobila svoju produkcijsku formu, a svega 25 primjeraka će biti napravljeno.

Zato će automobil nositi naziv Callum Vanquish umjesto uobičajnog Aston Martin Vanquish. Cijena jednog primjerka će iznositi oko 450.000 funti, a početak proizvodnje je planiran za septembar. Baza automobila će biti Vanquish S izvedba. Callumova verzija Vanquisha će imati preko 350 izmjena u odnosu na Aston Martinov original.

Izmjene će zahvatiti karoseriju koja će dobiti novi prednji branik sa modernijim izgledom maske hladnjaka, a pokazivače smjera su zamijenili bočni usisi. Prednja svjetla su takođe modifikovana i modernizovana, a istom filozofijom je izmijenjen izgled zadnjeg kraja. Enterijer je preuređen i stilizovan u skladu sa trendovima današnjice.

Motor automobila je dobio novu mapu i unaprijeđeni izduvni sistem sa karbonskim usisnim sistemom kako bi automobil primao više zraka, a to je donijelo oko 60 KS više u odnosu na originalni Vanquish S, što nas dovodi do cifre od 580 KS. Automobil je zadržao automatizovani manuelni mjenjač, ali su potpuno manuelni ili potpuno automatski mjenjači takođe opcija.