Posted on

DACIA DUSTER U ULOZI PROTOTIPA ZA ALPINE GT X-OVE

Prošle godine, Alpine je najavio da zvanično postaje električni brend. Tri nova potpuno električna modela će stići u veoma bliskoj budućnosti, a jedan od njih je crossover pod nazivom GT X-Over. Naziv je zvanično otkriven u jednom PR saopštenju s početka godine.

Špijunske fotografije prikazuju jedan prilično neobičan model kao prvi prototip GT X-Overa na Renaultovom zaleđenom jezeru u Švedskoj. Naime, za prve testove, Alpine koristi Daciu Duster kao bazu za početnu fazu testiranja prije nego svu mehaniku presele u pravo „tijelo“ novog automobila. Uz ovaj prototip, na jezeru je viđen i Nissan Ariya, mehanički „srodnik“ GT-X Overa s kojim će dijeliti platformu i brojne mehaničke komponente.

GT-X Over će se proizvoditi u fabrici u Dieppeu, a proizvodnja će početi 2025. Pored GT-X Overa, u Alpineu rade i na novom sportskom automobilu u suradnji s Lotusom. Auto će biti smješten na Lotusovoj modularnoj platformi, a pretpostavka je da će taj model biti spiritualni nasljednik modela A110. Treći električni model će biti hatchback, a očekuje se da to bude sportska verzija novog Renaulta 5.