Posted on

DS NAJAVLJUJE NOVE MODELE KROZ KONCEPTNI E-TENSE PERFORMANCE

Prije šest godina, DS je predstavio svoj E-Tense koncept koji je zamišljen kao sportski coupe visokih performansi. Cilj koncepta je bio pokazati kapacitete marke i ukazati na budućnost novih DS modela, a sada je taj isti koncept odrađen i modifikovan, te nosi naziv E-Tense Performance. Snaga ovog super automobila iznosi 805 KS, a koristi tehnologiju iz Formule E.

Originalni E-Tense koncept je imao „samo“ 402 KS, a predstavljen je u Ženevi, te daleke i lijepe 2016. godine dok smo još imali Sajam u Ženevi i dok još nismo znali za koronu i krizu s poluprovodnicima. Dakle, novi, unaprijeđeni koncept je jači i preuzeo je komponente sa DS-ovog bolida Formule E. Na prednjoj osovini se nalazi elektromotor od 335 KS, a straga 469 KS. Svi podaci će biti objavljeni uskoro nakon niza testova koje će DS provesti sa njihovim vozačima iz Formule E. Za volanom će se naći Jean Eric Vergne i Antonio Felix da Costa.

Baterija koju su razvijali u suradnji s Total Energies je smještena u kućištu izrađenom od karbona i aluminijuma. Iz DS-a kažu da pri maksimalnom kapacitetu rada može isporučiti čak 600 kW električne energije. Pored tehničkih inovacija, E-Tense Performance prikazuje i dizajnerski smjer kojim će ići novi električni modeli ovog brenda. Za sada, nije potvrđeno da će konkretno ovaj koncept dobiti i svoju serijsku verziju, ali da ćemo njegov „trag“ vidjeti u novim DS-ovim modelima, svakako hoćemo.