Posted on

NA PRODAJU FANGIOV MERCEDES-BENZ 300SL IZ 1958.

Biti kolekcionar skupocjenih automobila je želja mnogih ljubitelja automobila i entuzijasta. Nekada su čak i najmanje sitnice na veoma visokoj cijeni zbog priče koja se iza njih krije. Ovoga puta ne pišemo o sitnici. Pišemo o automobilu koji je bio u privatnom vlasništvu čuvenog Juana Manuela Fangia, slavnog Argentinca kojeg mnogi smatraju jednim od najvećih vozača u historiji Formule 1. Petostruki svjetski šampion je svoje titule osvajao sa Alfom Romeo, Ferrarijem, Maseratijem i Mercedesom.

Kada se povukao iz Formule 1 1958. godine, Fangio je od Mercedesa na poklon dobio potpuno nov 300SL Roadster. To je bio njegov privatni automobil s kojim nije prešao veliki broj kilometara – svega 72.951 koliko pokazuje sat, ali je ostao u originalnom stanju i pažljivo je čuvan u njegovom muzeju u rodnom Balcarceu. Ovaj automobil će biti ponuđen na aukciji koju organizuje RM Sotheby’s.

Ovakav automobil je san svakog kolekcionara, pa čak i onih koji ni ne znaju ko je Fangio. 300SL je izuzetno poseban auto, ne tako davno, jedan primjerak 300SL Gullwing prodat je po cijeni od 6.825.000$, a ne možemo ni zamisliti koliko će tek ovaj biti cijenjen, obzirom na njegovu historiju. Cijenu pak nećemo saznati obzirom na to da je aukcija zatvorenog tipa.