Posted on

MERCEDES DO KRAJA 2022. GODINE PREDSTAVLJA SUV IZVEDBE MODELA EQE I EQS

Mercedesova ponuda električnih EQ modela će se do kraja godine dodatno proširiti. U prodajnim salonima će se naći EQE i EQS, ali u svojim SUV izvedbama. Biće to treći i četvrti model koji će Mercedes predstaviti u serijskoj izvedbi na njihovoj EVA platformi namijenjenoj isključivo električnim vozilima. Prema riječima Ole Kalleniusa iz 2020. godine, cijene modela EQE bi trebale kretati od 173.000 KM, dok bi luksuzniji EQS koštao više od 200.000 KM.

Oba modela su jako tehnički slična i razvijaju se uporedo u zajedničkom inžinjerskom programu, a cilj Mercedesa je da ih predstave u razmaku od šest mjeseci. Ponuda EQ SUV modela broji tri modela, EQA i EQB i EQC. Šesti serijski model bi trebao biti zasnovan na Vision EQG konceptu koji će koristiti pogonski sistem sa četiri elektromotora, a njegova premijera je planirana za 2024. godinu.

EQS će biti baza i za još luksuzniju verziju s Maybachovom oznakom, a koncept tog modela je već predstavljen u Minhenu prošle godine. Kao i  njihove limuzinske izvedbe, i EQE i EQS će biti dostupni u AMG izvedbi. Prema najnovijim informacijama, EQS će debitovati prvi i to bi se moglo desiti već u aprilu na Sajmu automobila u Pekingu.