Posted on

EV6 DOBITNIK GLAVNE NAGRADE RED DOT DESIGN ZA 2022.

Skoro nakon što je krunisan evropskim autom 2022. godine je višestruko nagrađivani Kia EV6 ostvario i ukupnu pobjedu na prestižnim nagradama za dizajn Red Dot za 2022. godinu. 50-člani stručni žiri renomiranog međunarodnog dizajnerskog takmičenja je EV6 nagradio priznanjem “Red Dot: Best of the Best” za njegov pionirski i u budućnost usmjeren dizajn.

Evropski auto 2022. godine dobio i priznanje Red Dot za najinovativnije proizvode
Potpuno električni crossover proglašen je pobjednikom u kategoriji Red Dot: „Inovativni proizvodi“. Kao Kijino prvo namjensko baterijsko električno vozilo EV6 simbolizira novi smjer korejskog automobilskog diva koji postaje vodeći pružalac rješenja održive mobilnosti. Prijelomni električni crossover stvoren je u skladu s Kijinom novom dizajnerskom filozofijom ‘Opposites United’ koja pruža snažan vizuelni identitet s kontrastnim kombinacijama oštrih stilskih elemenata i kiparskih oblika. EV6 je i prva Kia koja se temelji na naprednoj električnoj globalnoj modularnoj platformi (E-GMP). Ova inovativna platforma je omogućila EV6 da ponudi jednu od najprostranjenijih unutrašnjosti u svojoj klasi, domet vožnje do 528 km s jednim punjenjem i 800-voltnu tehnologiju vrlo brzog punjenja koja omogućava punjenje vozila od 10 do 80 posto kapaciteta baterije za samo 18 minuta.

Vođa Kijinog globalnog dizajnerskog centra Karim Habib rekao je: “EV6 je vrlo značajan model za Kiju jer je naš prvi potpuno namjenski električni auto s našom najboljom tehnologijom nove ere. I dalje ćemo pomjerati granice automobilskog dizajna i svoja vozila unaprijeđivati inventivnim, odvažnim i u budućnost usmjerenim dizajnom.

“Ove nagrade Red Dot su priznanje za sav trud naših ekipa i motivišu nas da ostanemo na putu u budućnost usmjerene i do životne sredine odgovorne mobilnosti.”

Od 2009. godine Kia osvojila 27 nagrada ovog renomiranog dizajnerskog takmičenja
EV6 nastavlja Kijin impresivan niz osvajanja nagrada Red Dot. Od 2009., kada je Kia Soul postao prvi model najstarijeg korejskog auto brenda s ovom nagradom, do danas je nagrađeno već 27 Kijinih modela. EV6 je šesta Kia koja je osvojila najviše priznanje Red Dot ‘Best of the Best’.

Kia EV6 je nakon prošlogodišnjeg lansiranja u svijetu dobio izuzetno pozitivne reakcije javnosti. Pored nagrada Red Dot i Evropski auto 2022. godine je osvojio i nagradu Njemački auto 2022. u kategoriji premium vozila, nagradu Auto 2022. godine u Irskoj, nagradu Auto 2022. godine u Ujedinjenom kraljevstvu revije What Car?, priznanje Crossover godine u izboru medija TopGear.com za 2021. godinu i nagrade Best Cars za 2021. in 2022. godinu.

Nagrada Red Dot Award: međunarodni žiri ocjenjuje puno više od estetike
Red Dot Design Award je jedno od najvećih dizajnerskih takmičenja na svijetu. Nagrade Dizajnerskog centra Sjeverne Rajne-Vestfalije (Design Zentrum Nordrhein-Westfalen) podjeljuju se u discipline: dizajn proizvoda, dizajn brenda i komunikacijska te dizajn koncepata. Historija Red Dot takmičenja datira u 1955.

Ovogodišnje kandidate ocjenjivao je 50-člani međunarodni žiri nezavisnih dizajnera, profesora dizajna i novinara s tog područja. Konkurs za dizajn pored estetike ocjenjuje i kriterije kao što su funkcionalnost, ergonomija, kvalitet i ekološka kompatibilnost. U meta kategoriji »Inovativni proizvodi« naglasak je na inovativnim svojstvima predloženog proizvoda.