Posted on

FERRARI NOVIM LOGOM SLAVI 75 GODINA POSTOJANJA (VIDEO)

Kako se 2021. bliži kraju, Ferrari uvodi logotip 75. godišnjice koji će poslužiti kao podsjetnik da je Enzo Ferrari otvorio prvi salon davne 1947. Dok je njegov prvi automobil bio Auto Avio Costruzioni 815 iz 1940., trkački automobil 125 S predstavljen je sedam godina kasnije. Bio je to prvi model s oznakom Ferrarija u historiju. Kako bi obilježili ovaj jubilej, poseban logo je prikazan u novom videu zajedno sa zaposlenicima kompanije.

  1. je veoma važna godina za Ferrari, kako za odjel cestovnih automobila, tako i za motorsport odjeljenje. S jedne strane, Purosangue će biti predstavljen kako bi se iskoristila rastuća popularnost SUV-ova. S druge strane, Scuderia Ferrari se nada da će novi bolid za šampionat Formule 1 konačno ponovno biti konkurentan i boriti se s Mercedesom i Red Bullom, nakon promjene pravila koji stupaju na snagu nadolazeće sezone.

Sljedeće godine stiže i kabriolet verzija 296 GTB, koji će u nazivu nositi oznaku GTS uz isti plug-in hibridni V6 motor. Potvrđen je i novi, snažniji atmosferski V12 motor koji će nadmašiti onaj iz modela 812 Competizione od 830 KS, ali nije rečeno hoće li biti prikazan u novom automobilu naredne godine.

Novi „Icona“ modeli su na putu kao nastavak serije koju su započeli Monza SP1 i SP2 speedsteri i nedavno predstavljena Daytona SP3. Što se tiče trka, „propeti konj“ iz Maranella će od 2023. nastupati u FIA WEC šampionatu u sklopu LMH klase. U tom slučaju, nasljednik LaFerrarija će biti derivat trkačkog automobila koji će se takmičiti novoj „kraljevskoj“ klasi FIA Svjetskog prvenstva u trkama izdržljivosti (WEC).