Posted on

FERRARI TESTIRA NOVI V6 HIBRID NA FIORANU

Ferrari trenutno u Formuli 1 proživljava izuzetno težak period. Ukoliko niste počeli da pratite Formulu tek u prošloj deceniji i izraziti ste navijač Red Bulla ili Mercedesa, onda vam je vjerovatno žao da jedan takav tim, koji je najuspješniji u historiji ovog sporta, prolazi kroz ovakvu krizu. Ipak, odjel za putničke automobile po svemu sudeći radi odličan posao te nas uskoro očekuje dolazak novog modela koji će koristiti hibridni V6 motor.

Staza Fiorano je jedna od dvije Ferrarijeve staze u vlasništvu na kojima su u prošlosti brusili svoje F1 bolide do savršenstva, a sada je to slučaj sa cestovnim automobilima. Upravo na Fioranu je snimljen testni prototip modela sa V6 hibridom. Glavno pitanje je da li Ferrari zapravo namjerava upotrijebiti tehnologiju iz svog F1 bolida na cestovnom modelu. To ne bi bio prvi put da rade takvo nešto, obzirom na to da je Ferrari prvi put izveo takav poduhvat na modelu F50 koji je koristio 4.7 litreni atmosferski V12 motor. Taj motor je zapravo izvedba 3.5 litarskog V12 koji je pokretao Ferrari 641, F1 bolid iz 1990. Kasnije je tu stigao i LaFerrari, a SF90 Stradale je praktično cestovni primjerak Ferrarijevog prošlogodišnjeg bolida.

Testni prototip novog modela kao bazu koristi karoseriju najsličniju aktuelnom F8 Tributo uz veoma čudnu i nesvakidašnju kamuflažu, a zvuk motora podsjeća na utišani V8 biturbo iz fabričke izvedbe modela 488. Za sada, čini se da su još uvijek u početnoj fazi testiranja automobila, ali sudeći po snimcima, već sada je automobil izuzetno brz i stabilan te je lako iskoristiti puni potencijal ove zvijeri.