Posted on

NOVI SUBARU WRX STI STIŽE 2022.

Iako smo se lani oprostili od njega, te smo se već pomirili sa činjenicom da ćemo morati živjeti bez njega u budućnosti. Na radost svih istinskih automobilskih entuzijasta, Subaru WRX STI će ipak dobiti svoju novu generaciju! Legendarni sportski automobil nastavlja svoj život koji je započet još devedesetih godina prošlog vijeka kada je debitovao kao cestovna varijanta reli automobila potrebna za FIA homologaciju.

U fotografiji koja se proširila internetom brzinom svjetlosti, vidi se grafički prikaz Subaruove ponude modela do 2024. godine, a novi WRX stiže već naredne jeseni, dok će WRX STI stići krajem 2022. godine. Zanimljivo je da će nova generacija Impreze stići tek 2023. što je nekada prije bilo nezamislivo obzirom na to da je upravo Impreza bila baza za WRX i STI verzije. Već godinama, ti modeli su razdvojeni, iako su vizuelno veoma slični.

Što se tiče snage agregata, WRX će raspolagati sa 300 KS, dok će STI imati 100 KS više i razvijati će oko 400 KS. Za sada nema govora o elektrifikaciji WRX STI modela, a ne bi nas iznenadilo obzirom na usku saradnju Subarua i Toyote. Upravo Subaru i Toyota rade na novoj generaciji modela BRZ / GR 86 koji nastavljaju koristiti atmosferski bokser motor, a u ponudi će biti i turbo bokser. Atmosferski motor će imati 220 KS, dok će turbo verzija razvijati 255 KS.