Posted on

GAZOO RACING SPREMIO AERODINAMIČKE DODATKE ZA GR 86

U svijetu u kojem crossoveri vladaju prodajnim listama, pristupačan sportski coupe zvuči gotovo nevjerovatno u današnjoj atmosferi u autoindustriji. Ovi automobili nisu najbrži, ali ako govorimo o zabavi koju daju za cijenu koju platite, onda su veoma blizu skupocjenih performantnih automobila.

Dakle, kada je Toyota dodala GR prefiks na 86 i pretvorila stari GT 86 u GR 86, očekivanja su bila prilično visoka. S obzirom na to da se radi o pristupačnom sportskom coupeu, podrazumijeva se da je vrhunska platforma za brojne tuning projekte. Toyota to također zna, pa svojim kupcima nudi različite načine personalizacije svog GR 86.

Jedan od načina za to je paket GR Parts. Površno gledajući, radi se o samo još jednom izbornom body kitu japanskog proizvođača. Međutim, Gazoo Racing objašnjava da dodaci nisu tu samo radi estetike, već imaju i pozitivne efekte na aerodinamiku vozila. Toyota je čak išla toliko daleko da je cijelu stvar objasnila videom.

Prema Toyoti, opcijski aero dijelovi razvijeni su po uzoru na Super GT automobil. Proizvođač automobila također kaže da je oblik dijelova formiran kroz ‘Computational Fluid Dynamics’. U biti, Toyota je napravila svojevrsni virtuelni aerotunel kako bi povećali aerodinamički pritisak na vozilo. Samim tim, izgled dodataka na pragovima i zadnjeg kraja je sasvim opravdan, a otvori na body kitu zaista usmjeravaju zrak ispod automobila.

Naravno, nećete osjetiti veliku razliku ako automobil upotrebljavate u gradskim uslovima. Toyota kaže da će vozači osjetiti njegove prednosti tek na stazi i pri većim brzinama. Zainteresovani ste? Body kit je u prodaji u Japanu, a dostupnost izvan zemlje izlazećeg sunca je za sada pod znakom pitanja.

Ako ste avanturista pa ga želite uvesti direktno iz Japana, paket ima osnovnu cijenu od 361.900 jena (5.515,75 KM po trenutnom tečaju), ali ćete ga morati sami farbati. Ako želite obojen, to će vas koštati 380.600 jena (5.800,95 KM po trenutnim cijenama), a to ne uključuje troškove carine i porez.