Posted on

KAKO BI MOGAO IZGLEDATI PEUGEOTOV COUPE SUV?

Peugeot će uskoro dodati još jedan crossover svojoj liniji, vrlo vjerovatno pod imenom 4008. Ono što znamo definitivno, to će biti coupe SUV, koji je već postao trend među luksuznim markama, a sada se širi i na mainstream proizvođače automobila. Gledajući fotografije kamufliranog prototipa, momci sa Motor1 portala su kreirali prve rendere novog Peugeota „4008“. Očekuje se da će „4008“ biti baziran na dvojcu 308-3008, a shodno tome i Motor1 je iskoristio 308 SW za kreiranje ovog prikaza.

Na osnovu nedavnih špijunskih fotografija, očekuje se da će „4008“ imati dosta veliko odstojanje od tla. Budući rival Renault Meganea Conquest će imati crnu plastičnu oblogu koja ocrtava donje dijelove automobila. Peugeotov trenutni dizajnerski jezik je jasno vidljiv na prednjem kraju koji ima par ogromnih LED “očnjaka”, kao što je slučaj sa gotovo svim modelima u ponudi.

Najveća promjena se nalazi pozadi. Kako će „4008“ biti coupe SUV, pad linije krova bi trebao početi odmah nakon B stuba. Tu je i pregib odmah pored C-stuba koji naglašava zadnji ugao, što se ne vidi na 3008 i 308/308 SW. Oznaka 4008 u ovom trenutku još uvijek nije potvrđena, iako nekoliko izvještaja upućuje na to. Što se tiče pogonskih jedinica, Stellantis nam je ostavio natuknice na svom produkt planu za 2022. godinu, prikazujući “C crossover” sa plug-in hibridnim pogonom. Ako je ovo tačno, Peugeot 4008 bi ove godine mogao debitovati sa punjivim hibridnim pogonom, sličnom onom koji se već nalazi u hibridnom 308 i njegovom sestrinskom modelu, novoj Opel Astri.