Posted on

MERCEDES PREDSTAVLJA NOVI GLC 1. JUNA

Sa novom C-klasom u obje karoserijske izvedbe, Mercedes nastavlja završne radove na ekvivalentnom crossoveru. Prema njemačkom izvještaju MB Passion-a, novi GLC bi trebao biti zvanično predstavljen 1. juna. Iz istog izvora takođe stižu i neki sočni detalji o tehničkim specifikacijama, uključujući upravljanje zadnjim točkovima pod maksimalnim uglom od 4,5 stepeni. To će smanjiti krug okretanja na samo 10,8 metara.

Osim toga, otkriveno je da će GLC porasti do 4,72 metra u dužinu, dok još uvijek aktuelni model ima 4,65 metara. Međuosovinsko rastojanje kompaktnog crossovera će biti povećano za 15 mm, a kapacitet prtljažnika će porasti za 50 litara, te će iznositi ukupno 600 litara. Ono što apsolutno nije iznenađujuće, GLC će u velikoj mjeri preuzeti „high-tech“ kabinu iz C-Klase, ali će ekrani biti podignuti nešto više u odnosu na one u limuzini. Povećano međuosovinsko rastojanje će stvoriti dodatni prostor za noge putnicima pozadi u poređenju sa aktuelnim modelom.

Prema istom izvoru, Mercedes će u Evropi lansirati GLC sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem sa 48-voltnim, blagim hibridnim sistemom i elektromotorom od 23 KS. U planu su tri plug-in hibrida, dva sa benzinskim motorima (300e i 400e) i jedan sa dizel motorom (300de). Svi će imati 4Matic pogon na sva četiri točka u seriji i električnu autonomiju više od 100 kilometara u WLTP ciklusu. Vlasnici će moći napuniti bateriju PHEV-a do 60 kW.

Za razliku od C-Klase koja koristi samo četverocilindarske motore, GLC će i dalje nuditi motore sa šest cilindara. To će biti dizelaš kodnog imena OM 656M i imaće preko 300 KS. Što se tiče četvorocilindarskih motora, benzinski agregati će biti u ponudi sa 204 KS i 258 KS, dok će dizelaši imati 194 KS i 265 KS. Nakon svjetske premijere 1. juna, novi Mercedes GLC će se u Evropi naći u prodaji od septembra.