Posted on

KRAJ ZA AUDI Q2 NAKON SAMO JEDNE GENERACIJE

Već smo ranije pisali kako će Audi ugasiti model A1 i neće predstaviti njegovog nasljednika kada se završi proizvodnja aktulene, druge generacije tog modela. Ista sudbina čeka i model Q2 koji je predstavljen 2016. godine. Audijev najmanji SUV će biti ugašen nakon samo jedne generacije, a Markus Duemann, CEO Audija, to je objasnio kao stvar strateške prirode:

Odlučili smo da ne proizvodimo više A1, a ni Q2 neće dobiti svog nasljednika. Reafirmisali smo Audi kao premium brend, stoga ćemo u budućnosti smanjiti ponudu manjih modela, dok ćemo nuditi više luksuznijih, skupljih i većih.“

U prevodu, Audi se odriče svog imidža brenda koji nudi luksuz za širu publiku i sužava svoju ciljnu skupinu. Dakle, motiv za ovu odluku je isključivo ekonomske prirode jer Audi želi još više profita od svojih modela. A1 i Q2 su modeli koji nisu bili u vrhu što se tiče prodaje, ali daleko od toga da su bili loši automobili. Ipak, Audijev pokušaj zadiranja u segmente gdje im realno nije mjesto, neslavno se završava. Q2 u ponudi čak i možemo razumjeti, obzirom na to da Mercedesov GLA i BMW-ov X1 pa i X2 uspješno „plivaju“ tržištem, ali A1 je od starta bio preskup za ono što nudi.

Na kraju, ono što je sigurno, u budućnosti ćemo vidjeti još više velikih i lijenih terenaca, ne nadajte se proširenju ponude „običnih“ automobila jer svi sada „furaju“ terence. Barem se nadamo da će A3 ostati u ponudi jer je baza za hot hatch RS3 koji je vrlo vjerovatno i najuzbudljiviji automobil u njihovoj ponudi.