Posted on

KRALJEVI HIBRIDA: TOYOTA RAZVIJA DIZELSKI HIBRIDNI POGON

Kada su 1998. godine predstavili prvi hibridni Prius, Toyota je svima djelovala po malo čudno. U vremenu kada su SUS motori vodili glavnu riječ, te nije bilo ni pomena elektrifikacije, Toyota je razvijala projekat za budućnost koja je očigledno stigla. Rezultat – Toyota je svjetlosnim godinama ispred ostalih kada su hibridni automobili u pitanju, a sam naziv Toyota je postao sinonim za hibride.

U vremenu kada su ugroženi čak i benzinski motori, mnogi su već u potpunosti digli ruke od dizelaša. Međutim, Toyota je ponovo na pragu jednog revolucionarnog koncepta pogonskih jedinica koji bi značajno mogao produžiti život dizelima. Prema glasinama koje dolaze iz Japana, Toyota razvija prvi pravi hibridni dizelski motor.

Toyota namjerava da dodatno poveća broj hibridnih vozila što je prije moguće. To nije nikakvo iznenađenje obzirom na njihovu potpunu posvećenost elektrifikaciji, ali činjenica da u vremenu kada su dizeli „satanizirani“, Toyota im daje drugu šansu i stvara koncept koji niko do sada nije. Pretpostavka je da će taj motor biti rezervisan za Land Cruisera, Hiluxa, kao i kompletan program dostavnih vozila.

Ove glasine nisu potvrđene i zasigurno neće biti potvrđene još dugo. Takav projekat će sigurno biti čuvan što je više moguće u tajnosti dok u Toyoti ne procijene da li ima perspektivu. Ideja je zasigurno zanimljiva, a u Toyoti su očigledno svjesni da potpuno električni automobili i nisu previše perspektivna priča, za razliku od hibrida.