Posted on

AUDI RS3 SEDAN JE NOVI REKORDER NORDSCHLEIFEA

Stari kralj je mrtav, živio novi kralj! Renault Megane RS Trophy-R je skinut sa trona. I ne, nije ga skinula Honda Civic Type R, već je to učinio neko na koga nismo ni pomišljali da će se umiješati u borbu hot hatch automobila na Nordschleifeu. Audi je svoj potpuno novi RS3 Sedan iskoristio da dođe na tron „zelenog pakla“. Novi rekord kruga dugog 20,8 kilometara glasi 7:40.748, što je 4.64 sekunde brže od prijašnjeg rekorda koji je držao Renault.

RS3 Sedan je to vrijeme postigao pod kamuflažnom folijom, oko mjesec dana prije svoje zvanične premijere kada je Audi Sport konačno predstavio javnosti dugo očekivani hot hatch s petocilindarskim motorom. Za volanom zvijeri od 395 KS bio je Fank Stippler, takmičar i razvojni vozač Audi Sporta.

Razvoj hot hatch automobila ide sve dalje i dalje. Prethodni rekord koji je držao Renault sa svojim Meganeom RS Trophy-R koji je imao samo prednji pogon, glasio je 7:45.389 i postavljen je 2019. godine, a već sada imamo novi rekord koji je popravljen za skoro pet sekundi.

Pod haubom Audija RS3 nalazi se moćni 2.5 TFSI od 395 KS i 500 Nm obrtnog momenta. Opremljen je sofisticiranim sistemima poput vektoriranja obrtnog momenta Quattro pogona koji pomažu da u potpunosti iskoristite puni potencijal ovog automobila. Cijena ovog automobila u Evropi iznosi 60.000€ za kompakt, dok je sedan skuplji 2.000.