Posted on

TOYOTA YARIS ECOVAN: MALI I SNALAŽLJIVI „DOSTAVNJAK“

Toyota je od uvođenja nove generacije Yarisa predstavila nekoliko novosti koje se ogledaju u novim izvedbama tog automobila. Tako je u ponudi pored običnog Yarisa dostupan Yaris Cross, Toyotin najmanji hibridni crossover, a na vrhu ponude se nalazi model koji je posebno podvukao pod kožu entuzijastima – sportski GR Yaris.

Najnoviji „derivat“ je najsličniji običnom Yarisu, ali za razliku od svih pobrojanih, ovaj Yaris je pravi „radnik“. Naime, Toyota je za špansko tržište spremila Yaris Hybrid ECOvan, konverziju standardnog Yarisa u malo dostavno vozilo. Predviđen je za gradske dostave i finalni transport do lokacije, a jedine izmjene koje su napravljene, napravljene su unutar kabine vozila.

Očigledno je da biste od Yarisa napravili dostavno vozilo, potrebno je ukloniti zadnja sjedišta što su u Toyoti i uradili. Umjesto toga, ubačen je povišeni drveni pod sa gumenom prostirkom. Prednja sjedišta su fizički pregrađena metalnom pregradom sa mrežom i gornjoj polovini, a na samoj konstrukciji se nalaze i kuke za kačenje tereta.

U Toyoti kažu da Yaris ECOvan može ponijeti do 720 litara tereta, dok god je ukupna težina manja od 430 kilograma. Ove cifre su značajno veće od zapremine prtljažnika koju ima standardni Yaris, a koja iznosi 286 litara. Yaris ECOvan pokreće 1.5 litarski trocilindraš sa elektromotorom ukupne snage 116 KS i 141 Nm obrtnog momenta. Obzirom na to da se radi o hibridu, prosječna potrošnja goriva prema WLTP ciklusu iznosi 4,3 litra na 100 kilometara.

Yaris ECOvan je dostupan u dva paketa: Business Plus i Active Tech, a razlike se ogledaju u nivou opremljenosti. U obje varijante, automobil dolazi sa Toyota Safety Sense, klimar uređajem, senzorima za kišu, 15-inčnim alu-felgama, automatskim senzorom dugih svjetala i 7-inčnim infotainmentom sa podrškom za Apple Carplay i Android Auto.

Za sada, Yarisa ECOvan je dostupan samo u Španiji, ali je vrlo vjerovatno da će Toyota ovaj automobil ponuditi i u ostatku Evrope.