Posted on

TRKA UBRZANJA: AUDI RS6-R BY ABT PROTIV BMW-A M5 CS (VIDEO)

Autoindustrija kontinuirano napreduje. Pri tom ne mislimo na razvoj električnih automobila prema kojima gajimo izuzetno negativno mišljenje, te smatramo da je „hype“ pretjeran i da njihova upotreba donosi zapravo čitav niz problema, a ne poboljšanja kako nas se često pokušava obmanuti. No nećemo se baviti tom tematikom, tema ovog teksta je puno ljepša od gore pomenutih anomalija u autoindustriji.

Napredak u autoindustriji gledamo kroz performanse automobila. Njemačko „sveto trojstvo“, Mercedes-Benz, BMW i Audi već godinama proizvode performantne limuzine koje ruše sve rekorde i predrasude. Njihov napredak je došao do te mjere da su se performansama izjednačili sa superautomobilima. Proizvođači se međusobno takmiče ko će napraviti najbolji automobil, a to je pokrenulo „rat“.

Ovakve ratove volimo, pa se svi okršaji dešavaju na stazi, a jedino oružje su motor, mjenjač, pogonski sklop i ovjes automobila, a jedino što je bitno je biti brži od protivnika. U novoj „epizodi rata“, koplja su ukrstili tunirani Audi RS6-R kojeg potpisuje ABT i potpuno fabrički BMW M5 CS. RS6-R pod haubom ima 4.0 V8 biturbo motor sa 740 KS i 920 Nm obrtnog momenta, dok M5 CS pokreće 4.4 litarski biturbo V8 motor od 626 KS i 750 Nm obrtnog momenta. U oba slučaja, automobili imaju pogon na sva četiri točka.

Automobili su testirani kroz tri trke. Ko je odnio pobjedu? Saznajte u videu!