Posted on

LAMBORGHINI ESSENZA SCV12 JE NAJSNAŽNIJI „BIK“ IKADA

Nakon duge najavne kampanje i mnogobrojnih teasera, Lamborghini je konačno predstavio svoj novi monstruozni hiperautomobil isključivo za stazu. Njegovo ime je Essenza SCV12. Pod svojom haubom krije najsnažniji atmosferski V12 motor koji je razvila kompanija iz Sant Agate. Automobil je inspirisan Miurom Jota i Diablom GTR, te se može smatrati i njihovim „nasljednikom“.

Essenza SCV12 predstavlja najfinije trkačko iskustvo koje naš brend može ponuditi. Inžinjeri su stvorili svojevrsni „highlight“ svega onoga što naši automobili mogu ostvariti u dodiru sa asfaltom trkačke staze. Lamborghini je brend koji konstantno gleda u budućnost i traži nove izazove, ali nikada ne zaboravlja svoje korijene. Essenza SCV12 je savršena kombinacija nekonvencionalnog duha proizvođača sportskih automobila i njihove istinske strasti za autosportom.

Automobil pokreće monstruozni V12 atmosferski motor od 830 KS, a snagu na zadnju osovinu prenosi potpuno novi X-trac, šestostepeni sekvencijalni mjenjač, pozicioniran kao strukturalni element unutar šasije. Essenza SCV12 posjeduje i impresivan odnos snage i težine koji iznosi 1,66 KS po kilogramu, zahvaljujući novoj generaciji karbonske monokok šasije kojoj nije potreban zaštitni kavez. Ovo je prvi GT automobil razvijen u skladu sa FIA-inim pravilima o sigurnosti prototipa.

Automobil je kreiran uz pomoć Lamborghini Squadra Corse GT tima koji je bio zadužen za implementaciju aerodinamičkih elemenata koji stvaraju veći aerodinamički potisak nego oni koje koristi Lamborghinijev GT3 automobil.