Posted on

MANHARTOV PAKET NADOGRADNJI DIŽE SNAGU MERCEDESA-AMG SL NA 800 KS

Mercedes je oživio svoj slavni model SL. U vremenu kada se legendarni modeli gase i mijenjaju ih neke iritantne, neefikasne i prekomplikovane električne „vozilice“, vijest da se neki model vratio u ponudu svakako mami osmijeh na lice. SL 63 AMG pod haubom ima dokazani 4.0 biturbo V8 motor koji razvija 577 KS. Ta snaga je i više nego dovoljna i za uživanje u performansama, ali i duga „krstarenja“.

Međutim, „manijaci“ iz Manharta su rekli da je to malo snage i odlučili da od SL-a naprave ultimativnog monstruma s 800 KS na zadnjoj osovini. Obojen u crnu boju s karakterističnim zlatnim trakama, sa masivnim crnim felgama, SL 800 R je pravi đavo na četiri točka. Uz već dovoljno zastrašujućih 800 KS ide i obrtni moment od 1.000 Nm. Jednostavno rečeno, u ovom automobilu sa svakim pritiskom papučice gasa, vaš želudac i kičma će se sudarati.

Manhart se opredijelio za nove turbo punjače, novi interkuler i novi karbonski usis. Pretpostavljamo da su rađene i izmjene na softveru pogonske jedinice, iako iz Manharta nisu dali nikakve informacije o ovome. Fabrički SL 63 od 0 do 100 ubrzava za 3,5 sekunde i postiže maksimalnu brzinu od 315 km/h. Sigurni smo da SL 800 R ima daleko veću maksimalnu brzinu i sasvim izvjesno bolje ubrzanje.