Posted on

MAZDA 2 ĆE U EVROPI BITI REBRENDIRANA TOYOTA YARIS

Mazda je još od predstavljanja modela MX-30 u jednoj vrsti „hibernacije“ te iz te slavne japanske kompanije odavno nismo dobili nikakve novosti. Sve do danas. U narednih nekoliko mjeseci ćemo ugledati novu generaciju Mazde2 za evropsko tržište. Ukoliko ste očekivali neko osvježenje u vidu novog automobila, onda vas moramo razočarati.

Sudeći po najnovijim izvještajima u čiji je posjed došao britanski Autocar, na pomolu je velika saradnja između dva japanska proizvođača, Mazde i Toyote, a ona podrazumijeva to da ćemo u budućnosti Mazdu2 i Toyotu Yaris moći razlikovati tek po oznakama njihovih brendova, jer će u praksi to biti dva identična automobila. Mazdin „Yaris“ će se proizvoditi takođe u Francuskoj, u istoj fabrici kao i Toyota Yaris.

Na ovaj način, Mazda će na mnogo jeftiniji način dostići prijeko potrebne norme koje propisuje EU, a koje se tiču emisije štetnih gasova. Upotrebom THS-a (Toyota Hybrid System), Mazda će konačno imati hibrid u svojoj ponudi, pored potpuno električnog MX-30. Aktuelna Mazda2 je na tržištu još od 2014. godine te je u svakom pogledu potrebno osvježenje i unaprijeđenje.

Ukoliko ste pomislili da bi bilo dobro da i Mazda razvije MPS inačicu ovog modela, vrlo je vjerovatno da ćete se razočarati baš kao i mi, ali vjerovatno je da se tako nešto neće desiti, te da će jedini sportski derivat ovog modela ostati GR Yaris.