Posted on

DACIA LODGY ODLAZI U HISTORIJU - MIJENJA JE HIBRIDNI SUV

Sa oko 29.000 prodatih primjeraka u 2019, Dacia Lodgy spada u komercijalno najneuspješnije modele rumunskog proizvođača. Zato i nije čudo što se najavljuje gašenje ovog minivana nakon samo jedne generacije. Iako Lodgy neće imati direktnog nasljednika, Dacia ipak neće ostati bez putničkog vozila sa 7 sjedišta.

Kako piše sajt Largus.fr, novi sedmosjed će biti SUV baziran na CMF-B mehaničkoj platformi koju koriste najnoviji Sandero i Logan, ali i mnogi drugi savremeni modeli kompanija Renault i Nissan, kao što su Clio, Captur ili Juke. Kako bi u novi SUV, koji će zauzeti poziciju iznad Dustera, mogao da se smjesti treći red sjedišta, ovaj automobil će imati produženo međuosovinsko rastojanje i veći prepust karoserije iza zadnje osovine.

Pogonsku gamu će činiti 1.0-litarski TCe turbo-benzinac u verzijama sa 100 i 120 “konja”, kao i 1.3-litarski TCe u opcijama od 140 i 160 KS. Očekuju se i verzije sa 12-voltnim “blagim” hibridnim pogonom, ali i varijanta koja kao gorivo koristi tečni naftni gas. Iz modela Clio će biti pozajmljen 1.6 E-Tech hibridni pogonski sistem koji proizvodi 140 konjskih snaga.

I dok se Lodgy za evropsko tržište sklapao u Maroku, novi Dacia SUV će se proizvoditi u Rumuniji. Kako se navodi, premijera je planirana za ljeto 2021, a automobil bi u prodajne salone trebalo da stigne krajem iste ili početkom 2022. godine.

Izvor: B92