Posted on

MERCEDES-AMG GT BLACK SERIES: "TAMNA STRANA" AMG-a

Nakon sveobuhvatne teaser kampanje, Mercedes je konačno predstavio AMG GT Black Series. Posljednji model sa ovom oznakom, predstavljen je na proljeće 2013. godine kada smo imali priliku da upoznamo prethodnika ovog modela, SLS AMG Black Series. Od tada je prošlo čak sedam godina, a Mercedes je u tom periodu značajno napredovao i unaprijedio svoje automobile.

Mercedes-AMG GT Black Series je najsnažniji Mercedesov model u historiji, ako ne računamo AMG One koji nekako ne možemo svrstati među ostale automobile jer se radi o hiperautomobilu sa F1 motorom. Snaga AMG GT Black Series modela iznosi 720 KS, a generiše je 4.0 biturbo V8 motor. Iako Mercedes u ponudi već ima motor sa ovom kubikažom, ne radi se o motoru koji je već korišten u nekim modelima, već su u AMG-u razvili potpuno novi motor koji nosi oznaku M178 LS2.

Ovaj motor možemo svrstati među visokoturažne jer maksimum svoje snage isporučuje pri 6.700 do 6.900 obrtaja, dok je blokada na 7.200 obrtaja u minuti. Uz 720 KS, ovaj automobil raspolaže i sa 800 Nm obrtnog momenta, što nije najviše što Mercedes može isporučiti, ali Mercedesovi inžinjeri sigurno nisu bez razloga na ovaj način uskladili te dvije cifre. Na automobilu se nalazi i veći interkuler, a maksimalni pritisak turbo punjača iznosi 24,6 psi (1,7 Bar).

Rezultat ove monstruozne snage možete i sami naslutiti. Ovaj automobil postiže „ozbiljne“ brzine i isporučuje zastrašujuće performanse. Od 0 do 100, potrebna mu je svega 3,1 sekunda, a za takav rezultat je zaslužan sedmostepeni DCT automatski mjenjač koji vrši promjene prenosa u milisekundama. Ukoliko ste očekivali brzine do 350 km/h, moramo vas razočarati jer ovaj automobil razvija „samo“ 325. Na to utiče nekoliko faktora, a ključni je svakako povećani aerodinamički pritisak koji ovom automobilu omogućava nevjerovatnu stabilnost u krivinama.

Aerodinamički paket ovog automobila je u velikoj mjeri inspirisan trkačkim verzijama AMG GT3 i AMG GT4. Maska hladnjaka je vidno veća, kao i prednji branik sa ručno podesivim spliterom i usmjerivačima zraka za lakše i preciznije upravljanje pri velikim brzinama. Poklopac motora i blatobrani su takođe modifikovani te sada imaju velike otvore za zrak koji pomažu hlađenju brutalnog V8 motora. Gledajući zadnji kraj, primjećujemo veliko zadnje krilo i dvostruki difuzor na zadnjem braniku. Zadnje krilo je elektronski podesivo, uz moguća i ručna podešavanja.

AMG GT Black Series, osim po svojim performansama, izdvaja se i po svom izgledu. Iznutra, nalazi se AMG Performance upravljač kao i AMG sportska sjedišta. Mercedesovi estetičari su se odlučili za crni enterijer vozila u kombinaciji sa diskretnim narandžastim detaljima. Automobil dolazi na specijalnim 10-okrakim felgama koje naprijed mjere 19, a nazad 20 inča. Za ovaj automobil, Michelin je posebno prilagodio model svoje gume, te on po „defaultu“ dolazi na Pilot Sport Cup 2 R MO gumama.

Ukoliko ste se pitali koliko će ovaj automobil koštati, taj odgovor vam ne možemo ponuditi. Cijena AMG GT Black Series modela još uvijek nije objavljena, a nadamo se da na to nećemo morati dugo da čekamo. Isporuke prvih modela su planirane za početak 2021. godine.