Posted on

MERCEDES-AMG ONE SVE BLIŽI PROIZVODNJI

Već neko vrijeme, sudbina Mercedesa-AMG One je bila pod velikim znakom pitanja. Činilo se kao da će impresivni projekat ipak ostati samo mrtvo slovo na papiru te da ćemo imati sjećanje samo na konceptni model od kojeg zastaje dah. Razviti automobil koji koristi F1 motor nije jednostavno, a Mercedes je uvijek bio temeljit i ništa ne prepušta slučaju te AMG One prolazi kroz rigorozan testni program.

Na svu sreću, AMG One je sve bliži ulasku u proizvodnju, a razvojni proces se privodi kraju. AMG One je izašao na stazu i iz faze statičnog testiranja stigao u fazu testiranja u realnom vremenu i realnim uslovima. Inžinjeri iz Afalterbaha su zadovoljni učinjenim, te je napredak očigledan. Automobil funkcioniše besprijekorno, a izvršene su i korekcije zvuka koji je bio skoro nečujan u prvoj fazi. Sada njegov moćni 1.6 turbo V6 motor iz bolida Formule 1 veselo „pjeva“ sa svakim pritiskom papučice gasa.

Početak isporuka ovog automobila je planiran za narednu godinu uz određena kašnjenja zbog pandemije korona virusa. Svih 275 primjeraka automobila je već unaprijed rasprodato, a cijena jednog iznosi preko 2,3 miliona eura.