Posted on

ŠKODA ENYAQ KORISTI NOVI PRISTUP U DIZAJNU SVJETALA

Škoda nastavlja svoju najavnu kampanju za Enyaq iV. Njihov prvi ikada električni SUV će debitovati 1. septembra u Pragu, a u međuvremenu, Češki proizvođač nas priprema za veliku premijeru. U sedmicama iza nas, Škoda je objavila dva „seta“ skica koje su obuhvatile i eksterijer i enterijer automobila, a današnje skice nam pokazuju jedan od zanimljivijih detalja na automobilu.

Enyaqova svjetla će koristiti full-LED matrix tehnologiju sa heksagonalnim oblikom glavnih LED modula. Cilj Škodinih dizajnera je bio učiniti dizajn svjetala dinamičnim, te su glavna svjetla dodatno „podcrtana“ elegantno dizajniranim dnevnim svjetlima. Sam dizajn svjetala je inspirisan umjetnošću na kristalu koja je karakteristična za regiju Bohemija.

Enyaq iV dolazi na modularnoj platformi MEB koju je VW Grupacija razvila specifično za elektrifikovane modele, a Škoda će je po prvi put koristiti na svom modelu. Produkcijski električni SUV će biti dug 4.648 milimetara, širok 1.877 i visok 1.618 milimetara. Međuosovinsko rastojanje iznosi 2.765 što garantuje izdašan prostor u kabini, a prtljažnik će imati zapreminu od 585 litara. U konačnici, Enyaq iV će biti i dalje kompaktan automobil zahvaljujući pametnom „pakovanju“, što je Škodina specijalnost već godinama.