Posted on

MERCEDES PREDSTAVIO NOVI CITAN: POD KOŽOM I DALJE KANGOO

Shodno najavama, špijunskim fotografijama i zvaničnim teaserima, Mercedes je zvanično predstavio novu generaciju Citana. Kao i u prethodnoj generaciji, Citan je u velikoj mjeri razvijan u suradnji s Renaultom, pa su sličnosti sa modelom Kangoo i dalje veoma očite. Kao i francuski rođak, Citan je dostupan i u dostavnoj i u putničkoj izvedbi, a potpuno električna verzija stiže naredne godine. Lifestyle model, T-klasa će proširiti porodicu sljedeće godine uz EQT električnu inačicu.

Kada malo zagledate u novi Citan, biće vam jasno na kojem modelu je baziran. Obrisi Kangooa su lako primjetni čak i laicima. Prednji kraj je redizajniran u skladu sa Mercedesovim dizajnerskim jezikom, a ponajviše liči na B-klasu. Kao što bi se očekivalo, zadnji kraj je minimalistički, a u većim paketima opreme stižu LED prednja i zadnja svjetla.

Enterijer slijedi isti recept. Minimalistički i ne toliko moderan, Citan iznutra nudi komfor i nisku razinu buke. U ovisnosti o paketu opreme, klijenti će moći odabrati dodatke kao što su automatski klima uređaj, otključavanje i zaključavanje vozila bez ključa te sistem paljenja bez ključa, električna parking kočnica i druge.

Kao svaki tipični komercijalni auto u Evropi, Citan je dostupan i sa dizelskim motorima. Naravno, pod haubom su Renaultovi dCi motori raspoređeni u tri nivoa snage: 74, 94 i 114 KS. U dostavnoj verziji će biti dostupne sve tri varijante, dok će u putničkom Citan Toureru biti dostupan samo onaj od 94 KS. Ukoliko ipak preferirate benzinske motore, Mercedes će vam ponuditi 1.3 litarski turbo motor od 101 ili 129 KS. Prodaja Citana u Evropi kreće sredinom septembra.