Posted on

MERCEDES NAJAVIO AMG GT PLUG-IN HIBRID S 805 KS

Vidjeli smo mnoge najave, predviđanja, špekulacije, špijunske fotografije, a kako je vrijeme odmicalo, po malo smo gubili nadu da ćemo uopšte vidjeti ovaj model na tržištu. Pomislili smo da je korona uradila svoje te da je ovo jedna od žrtava, međutim, na svu sreću naš pesimizam nije bio opravdan. Mercedes-AMG GT73e je tu i biće predstavljen 1. septembra!

AMG GT73e predstavlja sami vrh ponude kada je ovaj model u pitanju. Do sada, najsnažniji u ponudi je bio GT63s, a sada je konačno došlo vrijeme da ta titula pređe na GT73e. Ono što je za sada poznato je da će ovaj automobil pokretati već dobro poznati 4.0 litarski V8 biturbo motor, kodne oznake M177, a kao dodatni izvor snage poslužit će elektromotor. Ukupna snaga pogonske jedinice će iznositi 805 KS, a obrtni moment monstruoznih 1.001 Nm. Zahvaljujući ovoj snazi, obrtnom momentu i veoma dobro podešenom prenosnom sklopu, ovaj automobil će postizati brzinu od 100 km/h za manje od tri sekunde.

Novi model će biti prodavan u sklopu „E Performance“ strategije koja uključuje i novu generaciju modela C63 AMG koji će biti opremljen elektrifikovanim četverocilindarskim motorom, a vrhunac svega je AMG One hiperautomobil s F1 motorom i tehnologijom koji će, nadamo se, uskoro konačno izaći na cestu.

Elektromotor će biti montiran direktno na zadnju osovinu za bolji raspored mase. Pogonski sklop se sastoji od elektromotora, dvostepene transmisije i šper diferencijala. Maksimalna snaga se može osloboditi u periodu od 10 sekundi i ona iznosi 150 kW, dok je njegova kontinuirana snaga podešena na 70 kW, uz instant obrtni moment od 320 Nm. Napajanje električnom energijom se vrši iz baterija od 6,1 kWh koje su teške 89 kilograma.

Ne treba ni sumnjati da će GT73e biti najskuplji u porodici AMG GT 4-Door modela. Trenutno u BiH po cjenovniku iz jula ove godine, najjači model iz ove porodice koji je moguće naručiti je GT53 i košta 226.338 KM. U ponudi je bio i skuplji GT63, te GT63s, ali trenutno nije dostupan. Sigurni smo da će GT73e preći cifru i od 300.000 KM, čime će biti među najskupljim modelima ove marke na tržištu.